Orosz trollok dezinformációra használták fel a Tumblrt

INTERNET
2018 március 24., 07:03

A Tumblr blogszolgáltató leleplezett 84 profilt, amit állítása szerint 13 ember működtetett egy olyan, rejtélyes orosz internetes csoportból, ami dezinformációt terjesztett a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején.

A cég azt állítja, 2017 végén fedezték fel mindezt, és a nyomozást segítve 13, az oroszországi központú Internet Research Agency-hez (IRA) köthető személy ellen emeltek vádat februárban.

A cég értesítette a hatóságokat, felfüggesztette a profilokat, és a posztjaikat, miközben a „színfalak mögött” együtt dolgozott az amerikai igazságügyi minisztériummal.

A Tumblr azt ígérte, emailben értesíteni fognak mindenkit, aki követte a profilokat, illetve like-olta vagy reblogolta az orosz trollposztokat, esetleg reply-t küldött rájuk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.