A brit közmédia munkatársai a kamuhírek felismerésére oktatják az iskolásokat

külföld
2018 március 26., 04:46
comments 71

A BBC szerdán közzétett éves munkatervében szerepel egy új vállalás: a brit közmédia újságírói idén 1000 iskolába látogatnak el, hogy ott az álhírek felismerésére oktassák a gyerekeket. A projekt indoklása szerint az álhírek terjedése veszélyezteti a tényeken alapuló társadalmi vitákat, és rontja az újságírás hitelét is, ezért az olvasókat fel kell készíteni arra, hogyan tudnak különbséget tenni a hihető információk és a kamuhírek között.

A BBC szerint a 12 és 15 éves kor közötti fiatalok különösen veszélyeztetettek, mert a közösségi médiában eléjük kerülő hírek között nehezen navigálnak, már csak azért is, mert a Facebookon alapvetően minden megosztott poszt ugyanúgy néz ki.

A BBC ezen kívül szeretné újra összehozni a briteket, ugyanis úgy látják, egyre megosztottabb az ország. Az álhírek elleni fellépés és az oktatási szerepvállalás szerintük ebben segítheti majd őket. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.