Magyar Nemzet: Az FBI őriz egy magyar férfit, aki az itthon ellopott uniós pénzeket segített külföldre vinni

bűnügy
2018 március 26., 03:21
comments 1003

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az Egyesült Államokban egy olyan magyar állampolgár került az FBI tanúvédelmi programjába, akinek kulcsszerepe lehetett az itthon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. 

A lap szerint az amerikai hatóságok a magyar férfit egy olyan hálózat részének tartják, aminek a segítségével az elmúlt években három-négy milliárd euró, vagyis 1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. 

Az amerikaiak gyanúja szerint a hatalmas összeg a nyertes uniós pályázatok után lehúzott alkotmányos költségek, vagyis a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Az FBI szerint az összeget az MKB-ból és más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A néhány millió eurós összegben felvett pénzeket a futárok gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén vihették külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra. Az amerikaiak feltételezése szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle.

A Magyar Nemzet szerint a magyar férfi vallomása alapján az amerikaiak konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták, hogy semmilyen bűncselekményre utaló nyomot sem találtak. 

A lap megjegyzi, hogy a magyar férfit a magyar hatóságok is keresik pénzmosás gyanújával. Csakhogy az amerikaiak tavaly március óta hiába jelezték többször is a magyar hatóságoknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében, a magyar nyomozók valamiért nem éltek a lehetőséggel. A magyar állampolgár a nemzetközi körözés ellenére egyébként szabadon közlekedik az Egyesült Államokban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.