Izraelben elhalasztották az afrikai menedékkérők kényszer-kitelepítését

Elhalasztották az afrikai menedékkérők április 1-től ígért kitelepítését Izraelből, mert az állam késik a kiutasítás ellen a legfelsőbb bírósághoz benyújtott petíciókra adott válaszával – írta meg a Háárec.

Az államot képviselő ügyészség két hét haladékot kért, ami legalább 9 nappal elodázza a menedékkérők egy részének őket befogadni kész afrikai országokba történő, elvileg április elejétől tervezett kiutasítását.

Az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz két beadványt nyújtottak be a kitelepítésük ellen, amire a bíróság hétfőig kért választ a döntésért felelős államtól.

A petíció megválaszolásáig a bírók befagyasztották az Afrikába telepítéseket, és ezt a halasztást meghosszabbították az állam döntését alátámasztó – és a beadványban felvetett aggályokat megcáfoló – ügyészségi vélemény megérkezéséig.

Az államot képviselő ügyészek azt is kérték, hogy bemutathassanak a legfelső bíróságnak egy, a kérésüket alátámasztó titkos iratot, amit csak a bírók tekinthetnének majd meg, de ez ellen a beadványt benyújtók tiltakoznak. Két héttel ezelőtt Eszter Hajut, Izrael legfelsőbb bírói grémiumának elnöke a titkosság felülvizsgálatát kérte az állami szervtől a kormányok közötti új kitelepítési megállapodás ügyében.

Az izraeli média szerint Ugandával és Ruandával született egyezség az az egyiptomi határnál törvénytelenül behatolt afrikaiak áttelepítésére, akiknek döntő többsége Szudánból és Eritreából érkezett a határkerítés felépítése előtt.

Egyiptomon keresztül érkező afrikai menedékkérők a Holot menekülttábor kerítésénél.Fotó: Jack Guez / AFP

Az afrikaiak áttelepítése ellen szombat este 20 ezres tiltakozó tüntetés volt Tel-Avivban, a lépés ellenzői szerint ugyanis Afrikába érkezésük után nem fogadják be őket, és az életük sincs biztonságban.

David Grossman író, a Man Booker-díj tavalyi kitüntetettje, akit áprilisban, Izrael fennállásának 70. évfordulóján az ország legnagyobb elismerésével, Izrael-díjjal tüntetnek ki, azt kérte, hogy csatlakozhasson a kitelepítés ellen petíciót benyújtókhoz. „Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy lesznek olyanok az Izraelből kiutasítottak közt, akiket életveszélybe sodor a kitelepítésük. (…) Izrael erős és elég nagy ahhoz, hogy befogadja ezeket a hontalanokat. Ha törvénytelenül is szivárogtak be Izraelbe, és ha csak gazdasági nehézségek miatt jöttek is, már itt vannak. Már eljövetelük is besározza őket országukban, és kiutasításuk veszélybe sodorhatja őket” – írta. (MTI)