Mészáros Lőrinc a Mátra-alja egyik legnagyobb munkaadójaként felelősséget érez a térségben élőkért

2018 március 27., kedd 5:26
130

Akár új blokkot is építhetnek a Mátrai Erőműben, a dolgozókra nem szabad átterhelni az utóbbi év rossz gazdálkodását – erről beszélt Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, az erőmű főrészvényese, Felcsút fideszes polgármestere, a Puskás Akadémia elnöke, Magyarország egyik leggazdagabb embere, Orbán Viktor barátja az egyik saját lapjának, a Heves Megyei Hírlapnak adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

A Mátrai Erőmű Zrt. az Opus-csoporté lesz, ugyanis a cég két lépésben kivásárolja a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) tulajdonrészét. A BÉT honlapján hétfőn ismertetett tranzakciók szerint az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 50 százalékról 85 százalékra, majd 2019. június 20-án 100 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben. Így a társaság – a hatósági hozzájárulások megszerzésével egyidejűleg – akár már idén áprilisban kizárólagos és teljes körű irányítást szerezhet a Mátrai Erőmű felett. (Az MTI egyébként tegnap megírta, hogy teljes egészében Mészáros Lőrinc tulajdonába került a Mátrai Erőmű, majd helyesbítettek: magyar tulajdonba került az erőmű.)

Fotó: Botos Tamás/444

Mészáros Lőrinc erről azt mondta, nem lepték meg a vállalat gazdasági adatai, mivel az átvilágítás alatt megkapták a kellő információkat a várható veszteségről. Az erőmű 2012 és 2016 között több mint 52 milliárd forint adózott nyereséget ért el, míg tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget. Az üzleti jelentésben „objektív és kívülálló” okokra vezetik vissza a veszteséget, de az évek óta húzódó eladás miatt valószínűleg az is közrejátszott az utolsó év sikertelenségében, hogy „nem volt gondos gazdája a vállalatnak”.

„A Mátra számai alapján úgy látom, hogy a társaság pénzügyi és tőkehelyzete erős, és a tavalyi veszteség leginkább egyszeri tételekből adódik” – mondta a mindenhez is értő üzletember, Mészáros Lőrinc.

A német tulajdonos kivásárlása után a cseh partner is távozott, erről Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy másként gondolkodtak a vállalat problémáinak kezeléséről. A csehek „klasszikus” reorganizációt szerettek volna, ami jelenthette azt is, hogy embereket bocsátanak el, vagy blokkokat állítanak le.

„A magam részéről nem akartam egy ilyen alkudozási folyamatba belemenni vagy egy olyan lehetőséghez adni a nevemet, hogy akár csak arról tárgyaljunk, hogy embereket kell elküldenünk” – mondta az energetikai ügyek nagy tudósa, Mészáros Lőrinc.

Szerint egyetlen dolgozóra sem szabad átterhelni az elmúlt év rossz gazdasági döntéseit, az erőmű 7500 családnak nyújt megélhetést.

Szólt arról is, hogy hatalmas lehetőséget lát az erőműben, amit nemzetstratégiai jelentőségű vállalatnak nevezett, ezért fejlesztésben gondolkodnak, és nem leépítésben. Bár az idei évre még veszteséget prognosztizáltak, de hisz abban, hogy van elegendő idő a beavatkozásra és az eredmények javítására. Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a Mátra-alja egyik legnagyobb munkaadójaként felelősséget érez a térségben élőkért. Ezért célja nem csak a megélhetés biztosítása és a munkahelyek megóvása, hanem ösztöndíjrendszer bevezetésével támogatni szeretnék a térség szakemberképzését is, elsősorban a fiatalok képzését, elhelyezkedését szeretnék segíteni.

Mészáros Lőrinc kitért arra is, idén ősszel kezdheti meg működését a próbaüzemmel a Visonta Projekt Kft., ami Magyarország egyetlen búzafeldolgozó üzeme lesz. Az üzem feldolgozó kapacitása évi 250 ezer tonna búza, és olyan alapanyagokat állít elő, mint keményítő, takarmány és alkoholtermékek. Összesen 290 munkahelyet teremt közvetlenül az új gyár, de számításaik szerint közvetetten 750 munkahely jöhet létre a régióban – mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt