Kikapott a válogatott Skóciától is

futball
2018 március 27., 17:09
comments 583

Újabb nehéz napja van a magyar válogatottnak: meccset kellett játszani. Alig négy nappal a kazahok elleni égés után, szűk két héttel a választások előtt. 

Ezúttal a rettegett Andorra-Luxemburg-Kazahsztán szintnél eggyel komolyabb csapattal játszottak. Skócia a világranglistán 32. (túlzás), viszont pénteken, amikor mi a kazahoktól kikaptunk, őket Costa Rica verte (akiket mi ősszel).

Szövetségi kapitányunk, a belga Leekens már ősz óta ismerkedik a focinkkal, ehhez képest mintha fogalma sem lett volna, kiket küld pályára pénteken, a játékosoknak meg arról, mit kellene játszaniuk. A kazahoktól vereséget szenvedő csapatból kikerült Nikolics Nemanja (akit minden szövetslgi kapitány kispadra ültet egy idő után), Bese Barnabás, Botka Endre, Elek Ákos és Ugrai Roland.

Ez volt a kezdő a skótok ellen, a négy helyett ezúttal három védővel próbálkozott Leekens, mert szerinte túl sok gólt kaptunk. A megoldás az, hogy a szélsőknek vissza kell zárniuk, ami a támadásokat annyira nem segíti:

Gulácsi – Fiola, Otigba, Guzmics – Lovrencsics, Kleinheisler (Pátkai, 66.), Pintér (Elek, 46.), Hangya (Szabó János, 46.) – Varga R. (Nikolics, 83.), Szalai (Böde, 77.), Dzsudzsák (Németh, 58.).  

Skócia: A. McGregor - Hendry, Mulgrew, McKenna - Fraser (Paterson, 82.), McGinn, C. McGregor (Jason Cummings, 93.), Robertson (Douglas, 67.) - Armstrong (McLean, 70.), Phillips (McBurnie, 84.), Forrest (Christie, 77.)

Jobban kezdett a magyar válogatott, mint Kazahsztán ellen, támadni is próbáltunk, aztán két nem túl jó csapat hatalmas birkózásává alakult át a meccs, amiben a gól nem nagyon volt benne, de a skótok vették át az irányítást. Az látszott, hogy gólt semmiképpen sem akar kapni a magyar csapat, a skótok ehhez partnerek voltak, mert támadásban nem mutattak semmi különöset. 

A 39. percben váratlanul a skótok kaptak hatalmas lehetőséget, Kleinheisler szabálytalankodott a 16-os belül, de Gulácsi védte Mulgrew büntetőjét. 

Az első félidő legnagyobb magyar helyzete a sokadik szöglet után adódott, Dzsudzsák szögletét Guzmics fejelte kapura, de a kapufánál álló skót felszabadított. 

A második félidő elején a skótok megszerezték a vezetést. 

link Forrás

Varga egy távoli lövéssel próbálkozott az 59. percben, a léc alá tartó lövést védte a kapus. A szurkolók elkezdtek szurkolni, az ellentámadásból majdnem gólt kaptunk.

A 71. percben Szalai tíz másodpercem belül kétszer is helyzetbe került. Először letámadta a védőt, labdát szerzett, csak a kapussal állt szemben, de belelőtte. A támadás folytatódott, Lovrencsics beadta, Szalai sarokkal kapura tette, centikkel ment mellé. Pár perccel később Szalait lecserélte Leekens, Böde jött a helyére.

Az utolsó pár percre Nikolicsot is beküldte Leekens, Varga Ronald helyére. Ez volt az utolsó cserénk, ezzel eldőlt, hogy az Amerikában játszó, és a két meccsre hazahívott Stieber Krisztián egy percet sem kapott Leekenstől. Ezért érdemes volt hazahívni. 

Próbálkozott a válogatott, ment előre, de nem igazán pontosan, helyzetet sem sikerült kialakítani. A közönség így is jobban értékelte ezt, mint a kazahok elleni semmit, még a Mindent, bele is felhangzott. Hiába, a válogatott története során először kapott ki itthon Skóciától. 

Két barátságos meccse lesz még a válogatottnak az előtt, hogy ősszel már tétmeccset vív az akkor induló Nemzetek Ligájában, ami elvileg lehetőség lenne a Budapesten is rendezett 2020-as Európa-bajnokságra. Attól nagyon-nagyon messze vagyunk.

Gulácsi Péter, a 11-est hárító kapus a meccs után azt mondta, hogy rengeteg dolguk van még, sok mindenen kell javítani. A taktika jobb volt, mint pénteken, az akarat megvolt, de játékban még mindig nem voltak elég jók. "Szeretnénk valamit visszadni az embereknek" - fejezte be a nyilatkozatot Gulácsi.

Lovrencsics Gergő azt mondta, mentálisan is szerettek volna bizonyítani a kazahok elleni vereség után. "Elegem van már a vereségekből" - közölte a könnyeivel küzdve. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.