Budapesten tartóztatták le a német szélsőjobboldali propagandista-fegyverkereskedőt, akit két éve még a Jobbik fogadott a parlamentben

2018 március 28., szerda 9:44
71
Balról a második Mario Rönsch jobbikos asszisztensek és egy társával a parlament erkélyén 2016 márciusában Fotó: Compact Magazin

Két évnyi nyomozás után szerda reggel német nyomozók és a TEK emberei Pasaréten letartóztatták Mario Rönscht, körözött fegyverkereskedőt és álhírterjesztőt, a gyűlöletkeltő szélsőjobboldali propagandát terjesztő Anonymous.Kollektiv és Anonymousnews.ru domainek működtetőjét. 

Ezek több millió felhasználót elérő oldalak, amelyek orosz mintára terjesztenek gyűlöletkeltő tartalmakat, holokauszt-tagadó és relativizáló írásokat, álhíreket a közösségi médiában és az interneten. Rönsch orosz szerverről működtette a honlapokat budapesti otthonából.

A nyomozók Rönscht gyanítják a Migrantenschreck („migránsrémület”) néven ismert online webáruház mögött is, amely több száz ügyfélnek értékesített illegális gumilövedékes lőfegyvert az elmúlt időszakban. 

A Süddeutsche Zeitung szerint a tettenérésre nem messze a malajziai nagykövetségtől, Pasaréten került sor. A lap azt írja, a berlini ügyésznek nincs kétség afelőle, hogy Rönsch aktív fegyverkereskedő. Susann Wettley ügyész szerint megdöbbentő milyen kiterjedt hálózatot üzemeltetett a most lekapcsolt bűnöző. 

Mario Rönsch neve szerepelt már a sajtóban - ő volt az a fegyvernepper, aki 2016 márciusában járt a magyar parlamentben a Compact Magazin kiadó egy képviselőjével.

A Magyar Idők tavaly azt írta róla, Vona Gábor hagyta jóvá Rönsch és társa belépési engedélyét. A Jobbik MTI-nek küldött közleményében akkor tagadta, hogy Vonának tudomása lett volna a két férfi érkezéséről: állításuk szerint két asszisztens fogadta a parlamentben a vendégeket, más nem is ismerte őket.

A párt azt írta, "munkamegbeszélés" zajlott csak a Compact munkatársaival, ami egyébként is a kormánypolitika nagy támogatója, interjút adott nekik még Schmidt Mária is.

Időközben a rendőrség is megerősítette az elfogás tényét, sőt videót is bemutattak az akcióról. „A német nyomozó hatóság a 34 éves férfit a német fegyvertörvény elleni bűncselekménnyel vádolja, és kérte elfogását, a személyéhez köthető ingatlanok átkutatását, vagyontárgyainak biztosítását, pénzintézeti számláinak zárolását” - írták.


 (Süddeutsche Zeitung / police.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt