Ecuador kikapcsolta Julian Assange internetét

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Megszüntették a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának és vezetőjének, Julian Assange-nak a hozzáférését az internethez, mert megszegett egy megállapodást - jelentette be szerdán az ecuadori kormány.

Assange öt éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén tartózkodik, ahol menedéket kapott a kiadatása elől. A megállapodás az volt, hogy internetes kommentárjaiban nem tesz olyan megjegyzéseket, amelyek sértik Ecuador kapcsolatait más országokkal.

"Ecuador kormánya felfüggesztette azoknak a rendszereknek a működését, amelyek lehetővé tették Julian Assange-nak a kapcsolattartást a külvilággal a londoni nagykövetségről" - közölte a dél-amerikai ország tájékoztatási minisztériuma egy sajtóközleményben. Az intézkedés keddtől lépett hatályba. Assange írásos megállapodásban vállalta 2017 decemberében a kommentálási lehetőségei korlátozását - emlékeztetett a minisztérium.

Az ecuadori külügyminisztérium többszöri kérése ellenére Assange hétfőn ismét állást foglalt politikai kérdésekben, amelyek más országokat érintenek, például amikor bírálta a brit kormányt az orosz diplomaták kiutasítása miatt a Szkripal-ügy kipattanása után - indokolta a döntést a az ecuadori kormány.

Assange azt írta, hogy "noha ésszerű, hogy Theresa May (brit miniszterelnök) az orosz államot tartja az elsőszámú gyanúsítottnak, a bizonyítékok viszonylagosak". 

Az ecuadori kormány szerint Assange ilyetén viselkedése veszélybe sodorja Ecuador jó kapcsolatait az Egyesült Királysággal, az Európai Unió többi tagjával és más országokkal. A közleményből nem derül ki, hogy végleges-e, vagy ha nem, akkor meddig tart az internet megvonása. 

Assange 2012 júniusa óta él Ecuador londoni nagykövetségén. Akkor azért vonult be, hogy így kerülje el a kiadását Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolták. Ezt a vádat azóta ejtették, de Assange ellen jelenleg is elfogatóparancs van érvényben Nagy-Britanniában a hatóságokkal való együtt nem működése miatt, és attól tart, hogy ha elfognák, kiadnák az Egyesült Államoknak, ahol a Wikileaks miatt kerülne bíróság elé. (MTI, Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.