Először fertőzhetett a szupertripper

2018 március 28., szerda 18:07
253

A BBC beszámolója szerint egy brit férfi a világon először fertőződhetett meg a szuperkankótól. Ez nem csak amolyan bulváros felütés, szuperbaktériumoknak szokás nevezni az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens baktériumokat, és a férfit egy ilyen fertőzte meg. A kankó vagy tripper, illetve latin nevén gonorrhoea egy szexuális úton terjedő fertőzés, ami antibiotikummal kezelhető, de most lehet, hogy felbukkant egy ellenálló törzse. 

A férfinek ugyan van állandó partnere, de idei dél-kelet-ázsiai útja során védekezés nélküli szexuális kapcsolatba lépett egy nővel, akkor fertőződött meg. A brit egészségügyi hatóságok szerint ez volt az első regisztrált eset, hogy a fertőzést nem sikerült az bevett antibiotikummal gyógyítani. 

Az egészségügyi hatóságok elkezdték felkutatni a férfi esetleges további szexpartnereit, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. 

A férfi kezelőorvosai próbálkoztak többféle bevett antibiotikummal, de egyik sem bizonyult sikeresnek. Később az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is arra jutott, hogy ez az első ismert antibiotikum-rezisztens gonorrhoea-fertőzés a világon. 

A fertőzést a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozta. A férfinál jelenleg is próbálkoznak egy antibiotikumkúrával, ennek eredményessége áprilisra fog kiderülni. Egyelőre nem találtak további fertőzötteket, de a hatóság még kutat tovább. A férfi brit partnere nem fertőződött meg. 

A szakértők régóta figyelmeztettek, hogy előfordulhat ilyen eset. 2015-ben a gyakori kezelési gyógyszernek számító, a azithromycin-antibiotikumra rezisztens kankó már felbukkant Leeds környékén, de azt akkor más antibiotikumokkal tudták kezelni. A komoly félelmet az okozza, hogy mi lesz, ha egyszer megjelenik egy olyan baktérium, amely ellen egyetlen antibiotikum sem lesz hatásos. 

Az antirezisztens baktériumok problémájáról úgy általában, túl a kankón, korábban részletes cikkben foglalkoztunk

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt