Először fertőzhetett a szupertripper

A BBC beszámolója szerint egy brit férfi a világon először fertőződhetett meg a szuperkankótól. Ez nem csak amolyan bulváros felütés, szuperbaktériumoknak szokás nevezni az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens baktériumokat, és a férfit egy ilyen fertőzte meg. A kankó vagy tripper, illetve latin nevén gonorrhoea egy szexuális úton terjedő fertőzés, ami antibiotikummal kezelhető, de most lehet, hogy felbukkant egy ellenálló törzse. 

A férfinek ugyan van állandó partnere, de idei dél-kelet-ázsiai útja során védekezés nélküli szexuális kapcsolatba lépett egy nővel, akkor fertőződött meg. A brit egészségügyi hatóságok szerint ez volt az első regisztrált eset, hogy a fertőzést nem sikerült az bevett antibiotikummal gyógyítani. 

Az egészségügyi hatóságok elkezdték felkutatni a férfi esetleges további szexpartnereit, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. 

A férfi kezelőorvosai próbálkoztak többféle bevett antibiotikummal, de egyik sem bizonyult sikeresnek. Később az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is arra jutott, hogy ez az első ismert antibiotikum-rezisztens gonorrhoea-fertőzés a világon. 

A fertőzést a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozta. A férfinál jelenleg is próbálkoznak egy antibiotikumkúrával, ennek eredményessége áprilisra fog kiderülni. Egyelőre nem találtak további fertőzötteket, de a hatóság még kutat tovább. A férfi brit partnere nem fertőződött meg. 

A szakértők régóta figyelmeztettek, hogy előfordulhat ilyen eset. 2015-ben a gyakori kezelési gyógyszernek számító, a azithromycin-antibiotikumra rezisztens kankó már felbukkant Leeds környékén, de azt akkor más antibiotikumokkal tudták kezelni. A komoly félelmet az okozza, hogy mi lesz, ha egyszer megjelenik egy olyan baktérium, amely ellen egyetlen antibiotikum sem lesz hatásos. 

Az antirezisztens baktériumok problémájáról úgy általában, túl a kankón, korábban részletes cikkben foglalkoztunk

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.