Először fertőzhetett a szupertripper

Egészségügy
2018 március 28., 18:07
comments 240

A BBC beszámolója szerint egy brit férfi a világon először fertőződhetett meg a szuperkankótól. Ez nem csak amolyan bulváros felütés, szuperbaktériumoknak szokás nevezni az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens baktériumokat, és a férfit egy ilyen fertőzte meg. A kankó vagy tripper, illetve latin nevén gonorrhoea egy szexuális úton terjedő fertőzés, ami antibiotikummal kezelhető, de most lehet, hogy felbukkant egy ellenálló törzse. 

A férfinek ugyan van állandó partnere, de idei dél-kelet-ázsiai útja során védekezés nélküli szexuális kapcsolatba lépett egy nővel, akkor fertőződött meg. A brit egészségügyi hatóságok szerint ez volt az első regisztrált eset, hogy a fertőzést nem sikerült az bevett antibiotikummal gyógyítani. 

Az egészségügyi hatóságok elkezdték felkutatni a férfi esetleges további szexpartnereit, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. 

A férfi kezelőorvosai próbálkoztak többféle bevett antibiotikummal, de egyik sem bizonyult sikeresnek. Később az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is arra jutott, hogy ez az első ismert antibiotikum-rezisztens gonorrhoea-fertőzés a világon. 

A fertőzést a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozta. A férfinál jelenleg is próbálkoznak egy antibiotikumkúrával, ennek eredményessége áprilisra fog kiderülni. Egyelőre nem találtak további fertőzötteket, de a hatóság még kutat tovább. A férfi brit partnere nem fertőződött meg. 

A szakértők régóta figyelmeztettek, hogy előfordulhat ilyen eset. 2015-ben a gyakori kezelési gyógyszernek számító, a azithromycin-antibiotikumra rezisztens kankó már felbukkant Leeds környékén, de azt akkor más antibiotikumokkal tudták kezelni. A komoly félelmet az okozza, hogy mi lesz, ha egyszer megjelenik egy olyan baktérium, amely ellen egyetlen antibiotikum sem lesz hatásos. 

Az antirezisztens baktériumok problémájáról úgy általában, túl a kankón, korábban részletes cikkben foglalkoztunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.