Először fertőzhetett a szupertripper

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A BBC beszámolója szerint egy brit férfi a világon először fertőződhetett meg a szuperkankótól. Ez nem csak amolyan bulváros felütés, szuperbaktériumoknak szokás nevezni az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens baktériumokat, és a férfit egy ilyen fertőzte meg. A kankó vagy tripper, illetve latin nevén gonorrhoea egy szexuális úton terjedő fertőzés, ami antibiotikummal kezelhető, de most lehet, hogy felbukkant egy ellenálló törzse. 

A férfinek ugyan van állandó partnere, de idei dél-kelet-ázsiai útja során védekezés nélküli szexuális kapcsolatba lépett egy nővel, akkor fertőződött meg. A brit egészségügyi hatóságok szerint ez volt az első regisztrált eset, hogy a fertőzést nem sikerült az bevett antibiotikummal gyógyítani. 

Az egészségügyi hatóságok elkezdték felkutatni a férfi esetleges további szexpartnereit, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. A férfi személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. 

A férfi kezelőorvosai próbálkoztak többféle bevett antibiotikummal, de egyik sem bizonyult sikeresnek. Később az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is arra jutott, hogy ez az első ismert antibiotikum-rezisztens gonorrhoea-fertőzés a világon. 

A fertőzést a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozta. A férfinál jelenleg is próbálkoznak egy antibiotikumkúrával, ennek eredményessége áprilisra fog kiderülni. Egyelőre nem találtak további fertőzötteket, de a hatóság még kutat tovább. A férfi brit partnere nem fertőződött meg. 

A szakértők régóta figyelmeztettek, hogy előfordulhat ilyen eset. 2015-ben a gyakori kezelési gyógyszernek számító, a azithromycin-antibiotikumra rezisztens kankó már felbukkant Leeds környékén, de azt akkor más antibiotikumokkal tudták kezelni. A komoly félelmet az okozza, hogy mi lesz, ha egyszer megjelenik egy olyan baktérium, amely ellen egyetlen antibiotikum sem lesz hatásos. 

Az antirezisztens baktériumok problémájáról úgy általában, túl a kankón, korábban részletes cikkben foglalkoztunk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.