Elverte a teljes félévi tartalékot a kampányban a kormány

2018 március 29., csütörtök 14:20
175

Mindössze 690 millió forint maradt az első fél évre félretett kormányzati tartalékban. A költségvetés általános tartaléka szolgálna a váratlan kiadások finanszírozására, amilyen például a téli olimpikonoknak járó jutalom. A nekik járó 197 millió forintot már a Nagycirkusz kipofozására félretett keretből csípték le (majd vissza kell pótolni).

A Zoom írta meg, hogy a kormány az államháztartási törvény alapján az éves tartalékkeret 40 százalékát használhatja fel az első félévben. Idén 44 milliárd forint lenne az első hat hónapra. Ezt sikerült a kormánynak szinte teljesen eltapsolni március végére, 690 milliósnál nagyobb költséggel járó váratlan helyzet ne jöjjön már júliusig.

Van persze megoldást, a kormány meg tud nyitni egy még komolyabb vész esetére félretett duipénzt. Az úgynevezett Országvédelmi Alapban 60 milliárd forint van, elvileg a tervezési, makrogazdasági kockázatok kezelésre szolgál. Ott lehet vele trükközni, hogy az NGM április elsejéig nyújta be az EU-nak a költségvetési jelentést. Ha azt vállalják, hogy tartható lesz a 2,4 százalékra tervezett GDP-arányos hiánycél, akkor már április 1. után azonnal hozzáférhet a kormány az Országvédelmi Alap feléhez.

Nem lennénk a követlező kormány helyében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt