Ritka barna óriáspandát sikerült felvenni Kínában

2018 március 29., csütörtök 17:40
110

Ritka barna óriáspandát sikerült felvenni Kína északnyugati részén, Senhszi tartomány egyik természetvédelmi területén.

A Csangcsing természetvédelmi területen március 11-én látták a barna óriáspandát. Egy bambuszerdő felé tartott egy kisebb emelkedőn a barna-fehér állat.

Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP
Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP
Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP

A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben. 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként a csinlingi pandát (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis). A koponyája kisebb és kerekebb, az orra rövidebb, és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak.

Ez a második alkalom, hogy barna pandát észleltek a területen, legutóbb 1992-ben a Pekingi Egyetem kutatócsoportja látott ilyen ritka állatot.

„A barna pandák genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek. Egyelőre biztosat nem tudni. Reméljük, hogy a barna pandák tanulmányozásával tisztázzuk az evolúciójukat övező rejtélyt” – mondta Jong Jenkö, a Pekingi Egyetem pandaszakértője. (Az atavizmus az ősökre való „visszaütés”, vagyis olyan anatómiai vagy viselkedési jellemzők felbukkanása, amik nemzedékekkel korábban eltűntek, így gyakran fejlődési rendellenességnek tekintik őket.)

Egy országos, 2011 és 2013 között végzett kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling régióban, a populációjuk lassan növekszik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt