Ritka barna óriáspandát sikerült felvenni Kínában

természet
2018 március 29., 17:40
comments 99

Ritka barna óriáspandát sikerült felvenni Kína északnyugati részén, Senhszi tartomány egyik természetvédelmi területén.

A Csangcsing természetvédelmi területen március 11-én látták a barna óriáspandát. Egy bambuszerdő felé tartott egy kisebb emelkedőn a barna-fehér állat.

photo_camera Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP
photo_camera Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP
photo_camera Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP

A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben. 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként a csinlingi pandát (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis). A koponyája kisebb és kerekebb, az orra rövidebb, és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak.

Ez a második alkalom, hogy barna pandát észleltek a területen, legutóbb 1992-ben a Pekingi Egyetem kutatócsoportja látott ilyen ritka állatot.

„A barna pandák genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek. Egyelőre biztosat nem tudni. Reméljük, hogy a barna pandák tanulmányozásával tisztázzuk az evolúciójukat övező rejtélyt” – mondta Jong Jenkö, a Pekingi Egyetem pandaszakértője. (Az atavizmus az ősökre való „visszaütés”, vagyis olyan anatómiai vagy viselkedési jellemzők felbukkanása, amik nemzedékekkel korábban eltűntek, így gyakran fejlődési rendellenességnek tekintik őket.)

Egy országos, 2011 és 2013 között végzett kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling régióban, a populációjuk lassan növekszik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.