Ritka barna óriáspandát sikerült felvenni Kínában

Ritka barna óriáspandát sikerült felvenni Kína északnyugati részén, Senhszi tartomány egyik természetvédelmi területén.

A Csangcsing természetvédelmi területen március 11-én látták a barna óriáspandát. Egy bambuszerdő felé tartott egy kisebb emelkedőn a barna-fehér állat.

Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP
Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP
Fotó: Changqing National Nature Reserve/Xinhua/AFP

A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben. 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként a csinlingi pandát (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis). A koponyája kisebb és kerekebb, az orra rövidebb, és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak.

Ez a második alkalom, hogy barna pandát észleltek a területen, legutóbb 1992-ben a Pekingi Egyetem kutatócsoportja látott ilyen ritka állatot.

„A barna pandák genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek. Egyelőre biztosat nem tudni. Reméljük, hogy a barna pandák tanulmányozásával tisztázzuk az evolúciójukat övező rejtélyt” – mondta Jong Jenkö, a Pekingi Egyetem pandaszakértője. (Az atavizmus az ősökre való „visszaütés”, vagyis olyan anatómiai vagy viselkedési jellemzők felbukkanása, amik nemzedékekkel korábban eltűntek, így gyakran fejlődési rendellenességnek tekintik őket.)

Egy országos, 2011 és 2013 között végzett kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling régióban, a populációjuk lassan növekszik. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.