Szivek Norbert a Malév GH vezetőjének: Te ilyen önkéntes rendőr vagy?

Újabb, titokban készült hangfelvétel érkezett a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, ezúttal állítólag az MNV vezérigazgatója, Szivek Norbert hallható a kellemetlen felvételen. A Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter bizalmi köreihez tartozó férfi, aki egyébként Tiborcz István barátja és üzlettársa is, egy 2016 októberében, valószínűleg titokban készült felvétel tanúsága szerint rettenetes hangnemben kérte számon Kisvári Jánost, a repülőgépek földi kiszolgálását ellátó, állami Malév Ground Handling Zrt. (Malév GH) akkortájt menesztett vezérigazgatóját.

Az mno.hu azt írja, újabb feljelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz a repülőtéri földi kiszolgálótársaságok kartellezésének lehetőségének ügyében. A GVH-hoz a lap szerint szerdán érkezett egy beadvány, amelyhez három hangfelvételt csatoltak bizonyítékként. Ezek egyikén állítólag Szivek Norbert és Kisvári János, az MNV fennhatósága alá tartozó, állami Malév Ground Handling (MGH) Zrt. 2016 októberében leköszönt vezérigazgatója beszélget. A másik két felvétel 2014 végén és 2015 elején készült, ezeken az MGH akkori vezére, Nemes Ervin és a magyar cég versenytársának, a török Çelebi Ground Handling Hungary Kft.-nek a vezérigazgatója, Osman Yılmaz egyeztet angol nyelven. Az előbbi hangfelvétel a Magyar Nemzet tudomása szerint egyezik azzal, amit hozzájuk juttattak el.

A felvételen Szivek érezhetően ingerült hangnemben kéri számon Kisvárin, hogy miért fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, a beszélgetés végén pedig azt mondja, a Malév GH csak nyert volna azzal, ha együttműködik a Çelebivel. Szivek arról is beszél, hogy a kartellezéssel kapcsolatos bejelentéssel Kisvári súlyos hibát vétett, és ezzel csak a saját cégének ártott. Szivek szerint ezt menesztésének tudatában, büszkeségből tette, és a kirúgott vezető tökéletesen alkalmatlan bármilyen komoly feladat ellátására. Kisvári válaszában felidézte, hogy a Çelebi részéről „Taner” – Taner Sari, a török vállalat vezérigazgatója – kereste meg azzal, hogy egyeztessék ajánlataikat, és ha ez máshonnan derülne ki, esetleg más tett volna feljelentést, úgy az MGH került volna bajba.

„Te ilyen önkéntes rendőr vagy?” 

– ripakodik rá Szivek.

„Nem vagyok önkéntes rendőr, de kötelességem bejelenteni” - feleli Kisvári.

Az ügy szempontjából valószínűleg nincs jelentősége, de a felvételen elhangzik a Wizz Air neve, amely Szivek szavai szerint „megszívatta” az MGH-t, és szó esik egy elmaradt csokoládévásárlásról is, amellyel az MNV vezére bízta meg Kisvárit.

A Magyar Nemzet az ügyben kereste Kisvári Jánost, akit telefonon értek el, ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a felvétel létét és tartalmát. Kérdezték az egykor általa vezetett Malév GH és a Çelebi kartellezéséről is, mindhiába. Levélben keresték az MNV-t és Szivek Norbertet, de egyelőre sem a hivatal, sem a vezérigazgató nem válaszolt. Keresték a GVH-t is az újabb beadvánnyal kapcsolatban, válasz egyelőre nem érkezett.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.