Az NVB szerint a kormány rasszista plakátjainak semmi köze a választási kampányhoz

POLITIKA
2018 március 31., 18:19

Nem egészen két héttel az április 8-ai választások előtt kerültek ki a kormány új plakátjai az egész országban. Ezeken már nem szerepel semmilyen állítás vagy szlogen, csak egy nagy STOP-táblát nyomtak rá a tömegben megjelenített, más bőrszínű emberek fejére. Írtunk róla részletesen, hogy ez a 100 százalékos, minden hátsó gondolattól mentes rasszizmus vegytiszta lenyomata, és a Népszínház utcában is körbekérdeztük az embereket, hogy mit lehet kezdeni ezzel. A plakát ellen már petíció is indult.

Szél Bernadett viszont nem a rasszista gyűlöletkeltés miatt fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, hanem mert ezt a nagy piros STOP-táblát képesek voltak „Kormány Információ” fejléccel teríteni az országban. 

„Az LMP a mai napon a Nemzeti Választási Bizottságoz fordul, és tiltott kampányfinanszírozás vádjával panaszt tesz a kormány ellen, és soron kívüli eljárást követel. Azt akarjuk elérni, hogy ezeket a plakátokat távolítsák el, mert ezeknek egy jogállamban helye nincsen” - mondta Szél egy szerdai sajtótájékoztatón.

Túl azon, hogy ezek a plakátok nyilvánvalóan semmilyen információt nem közölnek, az LMP társelnökének beadványa szerint a plakátkampány 

„kampánytevékenységnek minősül és a FIDESZ-KDNP jelölő szervezeteinek választási üzeneteinek eljuttatását segíti jogellenesen.”

Ugyanis, ahogy Szél egy kúriai végzésre hivatkozva írja, „az államnak, így a Kormánynak is a választási eljárásban semleges pozíciót kell elfoglalnia, a pártok közti versenyben nem vehet részt, nem segítheti egyes pártok választási üzeneteinek eljuttatását”.

A Nemzeti Választási Bizottság viszont elutasította Szél beadványát.

Nem volt teljes az egyetértés, az itt olvasható határozatban az szerepel, hogy 12 igen és 9 nem szavazattal ment át a döntés. Az indoklás eleinte logikusan halad egy másik kúriai határozat nyomvonalán:

  • a kormányt népszerűsítő műsorszámok alapesetben nem politikai reklámok; 
  • de ha a kormány által közzétett műsorszám összetéveszthető egy párt politikai reklámjával, akkor maga is politikai reklámnak minősül, 
  • és ezzel az egyik jelölő szervezet kampányát segíti, ami beavatkozás a választási küzdelembe, és sérti az esélyegyenlőséget a jelöltek és jelölő szervezetek között.

Csakhogy az NVB szerint ebben az esetben ilyenről szó sincs.

A határozatból az olvasható ki, hogy szerintük Szél hibát követett el, amikor a fideszes politikusok kampány alatti nyilatkozatait vetette össze a plakát üzenetével, hiszen ez csak annyit bizonyít, hogy a kormánypárti politikusok egyetértenek a kormánnyal.

Ezután jön a legjobb rész, amikor gyakorlatilag azzal bizonyítják, hogy a kormány plakátkampánya nem a Fidesz választási kampányának része, hogy felidézik a korábbi eseteket, amikor kormányzati tájékoztatásnak álcázták a pártpropagandát: a nemzeti konzultációs és a Stop Soros-kampányt. 

photo_camera Részlet az NVB határozatából

Az indoklásban nem csak az szerepel még, hogy „a kormány tájékoztatási tevékenységének korlátozása nem lehet indokolatlan és aránytalan”, hanem a végén azt a mondatot is papírra vetették, hogy

„A kormány tájékoztatási tevékenységének megengedhetősége kampányidőszakban nem függhet attól, hogy valamelyik jelölő szervezet megnyilatkozása történetesen támogatja a kormány érintett politikai tevékenységét.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.