Közzétették Orbán motivációs levelét, amivel a Soros-ösztöndíjra pályázott

2018 március 31., szombat 15:56
356

A francia L'Express kaparintotta meg Orbán Viktor 1988-ban kelt önéletrajzát és kutatási tervét, amelyben oxfordi tanulmányaihoz kéri a Soros-alapítvány segítségét.

A mából visszanézve az a rész a legérdekesebb, amelyben a Soros Györgyöt és a politikával foglalkozni merő civileket démonizáló miniszterelnök arról ír:

„Lehetséges, hogy Kelet-Közép-Európában is szembe kell néznünk a diktatúrából a demokráciába való átmenettel. Ennek az átmenetnek az egyik legfontosabb eleme lehet a civil társadalom újjászületése.”

A kutatási terv végül elnyerte a döntnökök tetszését, és Orbán mintegy 10 ezer dolláros ösztöndíjjal utazhatott Oxfordba.

Itthon persze már régóta tudjuk, hogy személyesen Orbán Viktor, illetve az egész Fidesz és holdudvara mennyit köszönhet Soros Györgynek, de a francia olvasóknak ez még újdonság lehet.

A francia lap hozzá is teszi, hogy 

„Orbán Viktor bizonyára jobban szerette volna, ha az anyag, amelyre a L’Express Budapesten bukkant rá, az archívumok mélyén marad, minthogy egészen új fényt vet a tekintélyelvűségéről híres magyar kormányfőre, akit láthatóan egykor mélyen lenyűgözött az a civil társadalom, amelyet ma elhallgattatni igyekszik.”

(via Mérce)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt