Közzétették Orbán motivációs levelét, amivel a Soros-ösztöndíjra pályázott

A francia L'Express kaparintotta meg Orbán Viktor 1988-ban kelt önéletrajzát és kutatási tervét, amelyben oxfordi tanulmányaihoz kéri a Soros-alapítvány segítségét.

A mából visszanézve az a rész a legérdekesebb, amelyben a Soros Györgyöt és a politikával foglalkozni merő civileket démonizáló miniszterelnök arról ír:

„Lehetséges, hogy Kelet-Közép-Európában is szembe kell néznünk a diktatúrából a demokráciába való átmenettel. Ennek az átmenetnek az egyik legfontosabb eleme lehet a civil társadalom újjászületése.”

A kutatási terv végül elnyerte a döntnökök tetszését, és Orbán mintegy 10 ezer dolláros ösztöndíjjal utazhatott Oxfordba.

Itthon persze már régóta tudjuk, hogy személyesen Orbán Viktor, illetve az egész Fidesz és holdudvara mennyit köszönhet Soros Györgynek, de a francia olvasóknak ez még újdonság lehet.

A francia lap hozzá is teszi, hogy 

„Orbán Viktor bizonyára jobban szerette volna, ha az anyag, amelyre a L’Express Budapesten bukkant rá, az archívumok mélyén marad, minthogy egészen új fényt vet a tekintélyelvűségéről híres magyar kormányfőre, akit láthatóan egykor mélyen lenyűgözött az a civil társadalom, amelyet ma elhallgattatni igyekszik.”

(via Mérce)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.