Soros 1991-ben: A Fideszt tartom a jövő ígéretének

POLITIKA
2017 április 13., 16:55
comments 185

Azt eddig is pontosan lehetett tudni, hogy Soros György alapítványa milyen sokat segített a Fidesz számos politikusának a rendszerváltás időszakában. Most a Magyar Narancs szedte össze, hogy mit is lehet tudni a konkrét támogatásokról. 

A cikk szerint Soros 1986-ban ismerkedett meg a fiatal ellenzéikekkel, és a későbbi fideszesek zömét adó két szakkollégiumot, a Rajkot és a Bibót hamar el is kezdte támogatni. A Rajk hatmillió forintot kapott, ami mai árfolyamon 120 millió forintnak felel meg, míg a Bibó 5,8 milliót (111 milliót). A Bibó többek között ebből a keretből alapította a Századvég című folyóiratot. (A szakkollégiumok, az állampárt és a Soros-alapívány nyolcvanas évek végi viszonyáról nemrég mi is részletesen írtunk.)

Soros alapítványa később pártokat már nem támogatott, de az akkoriban formálódó Fideszt még jelentősen támogatta: közel 4 millió forint értékű eszközállmányt és 4,2 millió forint készpénzt kaptak, ez mai értékén 125 millió forint. Teljesen kizárt, hogy a rendszerváltás előtt a Fidesz bárhonnan máshonnan ekkora forrást tudott volna szerezni megalapításához. A formálódó párt ebből alakította ki kezdeti infrastuktúráját, aminek köszönhetően elindulhatott az országos hálózat kiépítése. 

link Forrás

Soros 1991-ben a Figyelőnek egyenesen arról beszélt, hogy

„nem is rejtem véka alá, hogy én eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros Alapítványnak is szerepe van e tehetséges, fiatal politikusgárda kinevelődésében. Én őket tartom a jövő ígéretének.”

A cikkben szó van arról is, hogy Orbán Viktor az egyetem elvégzése után a Soros Alapítvány támogtásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett. Egy 1991-es interjúból lehet tudni, hogy havi 10 ezer forintot kapott a Soros Alapítványtól, a Századvégtől pedig tovább havi 5-10 ezer forintot. Ez az összeg mai értéken számolva nagyjából 310 ezer forintnak felel meg. 

A Magyar Narancs nyomtatott kiadásában további részletek szerepelnek a Fidesz és a Soros Alapítvány kezdeti kapcsolatáról, többek között Schmidt Mária és Lázár János támogatása is előkerül. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.