Ezernél is több török diplomata és hivatalnok menekült Németországba a puccs utáni megtorlások elől

2018 április 1., vasárnap 12:52
35

Több mint ezer török diplomata vagy köztisztviselő kért menedéket családtagjaikkal Németországban a 2016 júliusi török puccskísérletet követően - közölte vasárnap a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF).

Idén márciusig 288-an jelentkeztek török diplomataigazolvánnyal, 771-en pedig köztisztviselői papírokkal. Ebbe a családtagokat is beleszámították. 

A BAMF adatai szerint csak az idén Németországban menedéket kérő török állampolgárok száma meghaladja az 1400-at, míg tavaly 8500-an voltak, akik ilyen kérelmet terjesztettek elő a hatóságnál.

A BAMF közölte azt is, hogy a tavaly törökök által benyújtott menedékérelmek több mint negyedét bírálták el pozitívan, míg a 2016-ban benyújtott 5700 kérelem mindössze 8 százalékát.

A 2016-os hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be Törökországban, és átfogó tisztogatás kezdődött a fegyveres erőknél és a rendőrségnél és a közigazgatásban. Legalább 50 ezer embert bebörtönöztek, 150 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából. 

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, és ennek ürügyén lép fel mindenkivel szemben, akire ráfogják, hogy kapcsolatban állt a hitszónok mozgalmával.(Süddeutsche Zeitung/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt