Lemondott Kemerovo kormányzója a plázatűz miatt

külföld
2018 április 01., 07:00
comments 21

Benyújtotta lemondását Vlagyimir Putyin elnöknek Aman Tulejev, a Kemerovó kormányzója. Tulejev vasárnap kijelentette, hogy a múlt heti kemerovói tragédia után a lemondást tartja az egyetlen helyes döntésnek, „mert ilyen súlyos teherrel erkölcsi szempontból nem maradhat a kormányzói tisztségben”. A 73 éves Tulejev 1997 óta vezette Kemerovót.

A kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban múlt vasárnap kitört tűz miatt 64 ember, köztük 41 gyerek meghalt, 79-en pedig megsérültek. A tragédia után több ezren tüntettek az utcákon, mert felmerült, hogy nem tartották biztonsági előírásokat. A vizsgálat szerint a tűzjelző nem működött, a vészkijárat beragadt, a biztonsági emberek pedig, akiknek segíteniük kellett volna a mentésben, az elsők között menekültek ki az épületből. A legtöbb gyerek abban az emeleti moziban halt meg, aminek bezárták az ajtaját.

Tulejev a bejelentéshez hozzátette, hogy minden tőle telhetőt megtett: találkozott az áldozatok hozzátartozóival, igyekezett megoldani a segítségnyújtás kérdéseit. A kormányzó ismételten őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és köszönetet mondott mindenkinek. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.