Oroszországban sikkasztás miatt őrizetbe vették a foci-vb egyik stadionjának építőjét

külföld
2018 április 01., 04:18
comments 63

Az orosz hatóságok szombaton őrizetbe vették az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, Zijavugyin Magomedovot, azzal gyanúsítják, hogy 35 millió dollárnyi összeget sikkasztott el.  Magomedov tagadta a vádakat, de május végéig őrizetben tartják. Vele együtt elfogták  a testvérét, Artur Maksidovot is. 

Zijavugyin Magomedov 2017-ben
photo_camera  Zijavugyin Magomedov Fotó: Maksim Blinov/Sputnik

Az Oroszország egyik leggazdagabb emberének számító Magomedovnak főleg az építőiparban és a logisztikában vannak érdekeltségei a Summa Groupon keresztül, de amerikai techcégekben is vannak befektetései. 

A Summa Group a nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében vett rész. A Kommerszant azt írta, hogy csak az orosz enklávéban épülő stadionnál 752 millió rubelt csaltak el.  

A nyomozó hatóságok szerint a Magomedov-vállalatbirodalomhoz tartozó egyik cég a stadionépítést megelőző földmunkálatokat nem megfelelően és lassan végezte el. A mocsaras talajon emelt kalinyingrádi stadion a szakértők szerint az Oroszországban június 14. és július 15. között tartandó foci-vb egyik legproblémásabb létesítménye. Az elhúzódó projektnél jelentkező szabálytalanságok miatt tavaly a kalinyingrádi városvezetés több munkatársát is őrizetbe vették.

Marija Szizinceva, a szombati tárgyalást vezető bíró szerint azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszervezetként működtek és nyomást gyakoroltak szemtanúkra. A

A törvényszék elutasította Zijavugyin Magomedov ajánlatát, hogy 2,5 milliárd rubel óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Szizinceva azzal indokolta döntését, hogy Magomedov saját repülőgéppel rendelkezik, s külföldön is van tulajdona. Hozzátette: az elfogása előtti napon repülőjegyet foglalt Moszvából Miamiba.

A Szumma-holding szombati közleményében jelentette be, hogy a bírósági döntés megfellebbezését tervezi. A vállalat egyben hozzáfűzte: készek együttműködni a vizsgálattal. Bár Magomedov nyilvánosan hűséges az orosz vezetéshez, de nem tartozik Putyin belső köreihez. A Forbes tavalyi listája szerint ő volt az ország 63. leggazdagabb embere. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.