Oroszországban sikkasztás miatt őrizetbe vették a foci-vb egyik stadionjának építőjét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az orosz hatóságok szombaton őrizetbe vették az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, Zijavugyin Magomedovot, azzal gyanúsítják, hogy 35 millió dollárnyi összeget sikkasztott el.  Magomedov tagadta a vádakat, de május végéig őrizetben tartják. Vele együtt elfogták  a testvérét, Artur Maksidovot is. 

 Zijavugyin MagomedovFotó: Maksim Blinov/Sputnik

Az Oroszország egyik leggazdagabb emberének számító Magomedovnak főleg az építőiparban és a logisztikában vannak érdekeltségei a Summa Groupon keresztül, de amerikai techcégekben is vannak befektetései. 

A Summa Group a nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében vett rész. A Kommerszant azt írta, hogy csak az orosz enklávéban épülő stadionnál 752 millió rubelt csaltak el.  

A nyomozó hatóságok szerint a Magomedov-vállalatbirodalomhoz tartozó egyik cég a stadionépítést megelőző földmunkálatokat nem megfelelően és lassan végezte el. A mocsaras talajon emelt kalinyingrádi stadion a szakértők szerint az Oroszországban június 14. és július 15. között tartandó foci-vb egyik legproblémásabb létesítménye. Az elhúzódó projektnél jelentkező szabálytalanságok miatt tavaly a kalinyingrádi városvezetés több munkatársát is őrizetbe vették.

Marija Szizinceva, a szombati tárgyalást vezető bíró szerint azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszervezetként működtek és nyomást gyakoroltak szemtanúkra. A

A törvényszék elutasította Zijavugyin Magomedov ajánlatát, hogy 2,5 milliárd rubel óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Szizinceva azzal indokolta döntését, hogy Magomedov saját repülőgéppel rendelkezik, s külföldön is van tulajdona. Hozzátette: az elfogása előtti napon repülőjegyet foglalt Moszvából Miamiba.

A Szumma-holding szombati közleményében jelentette be, hogy a bírósági döntés megfellebbezését tervezi. A vállalat egyben hozzáfűzte: készek együttműködni a vizsgálattal. Bár Magomedov nyilvánosan hűséges az orosz vezetéshez, de nem tartozik Putyin belső köreihez. A Forbes tavalyi listája szerint ő volt az ország 63. leggazdagabb embere. (Reuters/MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.