Putyin és Erdogan videoüzenetben tette le az első törökországi atomerőmű alapkövét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az ankarai államfői palota előtt tartott rendezvényen videóüzenetben „rakta le” az első törökországi atomerőmű alapkövét.

Az orosz tervezésű Akkuyu nukleáris erőmű helyét korábban a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partjára jelölték ki. A helyszínen Lütfi Elvan török fejlesztési miniszter várta, hogy Putyin és Erdogan Ankarából megadja a jelet a munkálatok megkezdéséhez. Mersinben az ünnepélyes pillanatban fehér, kék és piros színű léggömbök szálltak a magasba.

Erdogan és Putyin szimbolikusan megnyomja a gombot.Fotó: Adem Altan / AFP

Putyin rövid ankarai beszédében rámutatott: a projekt új szektort alakít ki Törökországban. Azt is mondta, a két ország célja, hogy az első reaktor az eredeti terveknek megfelelően 2023-ra elkészüljön. Moszkva és Ankara a magasan kvalifikált török szakemberek képzésében is együttműködik – mondta.

Erdogan arról beszélt, hogy történelmi pillanatnak vagyunk a tanúi, az atomerőmű létrejöttével a kőolajra, a földgázra és a szénre alapuló török energiaellátás „egészségesebbé válik”. Törökország 2023-ra, a köztársaság megalapításának 100. évfordulójára a világ tíz legnagyobb gazdaságának egyike kíván lenni, és Ankara elkötelezett amellett, hogy regionális ügyekben is tovább erősítse az együttműködést Oroszországgal – mondta Erdogan.

Fotó: Ali Balikci / Anadolu Agency / AFP

Törökország a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közreműködésével végzi Akkuyu építését. De a munkálatokat 49 százalékban finanszírozó három török nagybefektetőből kettő februárban kihátrált a megállapodásból. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a felek nem tudtak megegyezni a kereskedelmi feltételekről. A Roszatom keresi a megoldást a finanszírozásra.

Az erőműnek várhatóan négy reaktorblokkja lesz. Az összesen 4800 megawatt teljesítményű létesítmény értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt, így ez a Török Köztársaság eddigi legnagyobb projektje. A létesítmény a török villamosenergia-szükséglet nagyjából 10 százalékát fedezné.

Az építkezésen annak legforgalmasabb időszakában nagyjából 10 ezer ember fog dolgozni, míg a kész komplexum üzemeltetéséért 3500-an felelnek majd. A működtetés biztosítása érdekében 6,5 évvel ezelőtt 248 török diák kezdte meg a felkészítést Oroszországban. A képzést 35-en már elvégezték, ők még áprilisban megkezdik a munkájukat a törökországi helyszínen.

Az atomerőmű építési helyszíneFotó: Ibrahim Mese / Dogan News Agency / AFP

Moszkva és Ankara 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről.

Putyinnak a mostani az első külföldi útja, mióta a múlt hónap közepén újra orosz elnökké választották. Az orosz vezető két napra érkezett Ankarába. Kedden Erdogannal folytat négyszemközti megbeszélést, később pedig a Török-Orosz Felső Szintű Együttműködési Tanács hetedik ülésére kerül sor. A két államfő az esti órákban előreláthatólag közös sajtótájékoztatót tart. Szerdán Haszan Róháni iráni elnök is a török fővárosba érkezik. A hármójuk csúcstalálkozóján a tervek szerint a szíriai helyzetről értekeznek.

Putyin legutóbb tavaly december 11-én járt Ankarában. Erdogan és az orosz elnök 2017-ben nyolcszor találkozott személyesen. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.