Az albán kormány fizetőssé tette volna az autópálya-használatot, erre az albánok szétverték a kapukat

Albániában ugyan nincsenek európai értelemben vett autópályák, vannak viszont olyan 2x2 sávos utak, amiken 110 km/ó-val lehet hajtani, és nemzeti nagyzolásból ezeket az albánok általában autópályáknak nevezik. Ezeken az utakon eddig ingyen lehetett hajtani, a tiranai kormány azonban nemrég úgy döntött, fizetőssé teszi őket. Először a forgalmas Durres-Kukes autópályán próbáltak díjakat szedni, az autósoktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót kértek volna.

Fotó: STRINGER/AFP

A dolog ellen rögtön tiltakozás indult, mivel Kukes Koszovó felé van, Edi Rama albán miniszterelnököt azzal vádolták, hogy az autópályadíjjal el akarja választani a koszovói és az albániai albánokat egymástól. A díjat egyébként a koszovói kormány is túl magasnak minősítette.

Fotó: STRINGER/AFP

Ennek hatására a húsvéti ünnepek idején több ezer koszovói kamionos és albán tiltakozó rohanta meg a már felállított fizetőkapukat, és teljesen lerombolták az egész rendszert.

Fotó: STRINGER/AFP

Edi Rama miniszterelnök megígérte, hogy a vagyon és a rendőrök elleni erőszakot is keményen meg fogják büntetni, de felülvizsgálják a díjakat is. (via Index)

Fotó: STRINGER/AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.