Dániában szobrot állítottak egy fekete nőnek

külföld
2018 április 04., 09:39
comments 130

1848-ban Dán Nyugat-India szigeteinek rabszolgái fellázadtak a gyarmattartó ültetvényesek ellen, és elnyerték a szabadságukat. A szabadság azonban nem tartott sokáig, az ültetvényesek és a Dán Nyugat-indiai Társaság előnytelen szerződésekkel újra magukhoz láncolták a munkásokat.

Ezt a helyzetet akarták megszüntetni a munkások egy 1878-as lázadással. Ennek vezetője volt a Saint Croix szigetén élő Mary Thomas, vagy ahogy a dán történelemben ismert: a Fireburn Királynője. A lázadást azért is hívják Fireburnnek, mert a felkelés során egy csomó házat, malmot és középületet felgyújtottak a szigeteken.

photo_camera Fotó: NILS MEILVANG/Ritzau Scanpix/AFP

A lázadást végül a dánok leverték, Mary Thomast és a többi vezetőt pedig bebörtönözték Dániában. A szigeteket pedig 1917-ben Dánia eladta az Egyesült Államoknak.

Mary Thomasnak most szobrot állítottak Koppenhágában, ezzel az övé az első dániai szobor, amit fekete nőről mintáztak. Az országban sokan üdvözölték a lépést, és nemcsak azért, mert a dán szobrok 98 százaléka fehér férfiakat ábrázol, hanem azért is, mert a szobor segíthet a dán társadalomnak szembenéznie az állam gyarmati múltjával.

A szobor Koppenhágában a régi Nyugat-Indiai Raktár közelében ül, itt tárolták a dánok a gyarmati időkben a karibi kolóniákon előállított árukat és nyersanyagokat. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.