Börtönbe kell vonulnia Lula volt brazil elnöknek

A brazil legfelsőbb bíróság börtönbe küldte az ország volt elnökét, Luiz Inácio Lula da Silvát. Lulát első- és másodfokon már bűnösnek találták, 12 év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. Ő azt kérte, hogy a végső fellebbezése idejére szabadon maradhasson, de a legfelsőbb bíróság szűk többséggel, 6:5 arányban meghozott ítéletében megtagadta ezt.

Brazilíában 2016-ig az elítélteknek addig nem kellett börtönbe vonulniuk, amíg még volt fellebbezési lehetőségük. 2016 óta viszont a másodfokú ítélet után már be lehet börtönözni az elítélteket. Lulát első fokon 9 év börtönre ítélték, a másodfokú bíróság a fellebbezését elutasítva még súlyosbította is az ítéletet.

Lula szerint politikai alapon vádolták meg, bebörtönzésének meg az a célja, hogy megakadályozzák indulását az októberi elnökválasztáson. A közvélemény-kutatások alapján azon ő számítana a legesélyesebb jelöltnek.

Lula 2003-2011 között volt brazília elnöke. A vád szerint 1,1 millió dollár értékben fogadott el kenőpénzeket egy tengerparti lakás formájában. A vád szerint Lula lefizetése egy nagy állami korrupció része volt, melynek részeként Brazília legnagyobb építőipari cégei rendszeresen túlszámlázták az állami olajipari cég, a Petrobras megrendeléseit. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.