Ha annyian szavaznának ránk, amennyien most azt mondják, hogy nem szavaznak ránk, akkor már kormányon lennénk

"Mi is azon politikai árvák közé tartozunk, akiknek elegük van, illetve elegük volt a korrupt, múltba révedő kormánnyal, de ugyanúgy elegünk volt az egymással civakodó, sárdobáló ellenzékkel is" - mondta Fekete-Győr András szerda este Karácsony Gergellyel és Szél Bernadettel közös fórumán.

Az ellenzéki vezetők egy nehéz nap éjszakáján gyűltek össze, napközben már-már követhetetlen volt, hogy éppen ki kinek a javára lép vissza, ha éppen nem sértődik meg mindenkire, és utasítja határozottan vissza, hogy félreálljon. Ez a feszültség a vitán is kijött, ahol Szél Bernadett nem aratott osztatlan sikert a közönség soraiban megjegyzésével, hogy "pillanatnyilag mi vagyunk az a párt, akivel úgy érzem, mindenki szívesen szóba áll".

A feszültség kedden robbant, amikor délután az szivárgott ki, hogy az MSZP és az LMP megállapodtak a visszaléptetésekről. Előbb Karácsony Gergely, az MSZP külsős miniszterelnök-jelöltje lepődött meg ezen nagyon, mert a jelek szerint nem tudott róla, majd miután kiderült, hogy mégis volt egyeztetés, Ungár Péter vezető elempés utasította vissza a szerinte elfogadhatatlan alkut.

Azóta a két párt hívei kommentekben ütik egymást. "Egészen brutális kommentháború zajlik az oldalainkon" - mondta erről nekünk Szél, aki szerint "ha annyian nem szavaznának ránk 2018-ban, akik emiatt ezt mondták, akkor már simán kormányon lettünk volna 2014-ben".

Fekete-Győr és pártja más taktikát választott, és más visszajelzéseket is. Ő önként, egyeztetés nélkül lépett vissza az esélyesebbnek tűnő jelölt, V. Naszályi Márta javára a fővárosi 1-es választókerületben. A kapott visszajelzések alapján sokakat ezzel a lépésével győzött meg arról, hogy listán a Momentumra szavazzanak. Ő azt is mondta, hogy "komoly esély van rá", hogy pártja még több körzetben egyoldalúan visszalépteti jelöltjét.