Az ENSZ-hez fordul a volt brazil elnök, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia

külföld
2018 április 06., 18:48
comments 31

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához fordult segítségért pénteken a korrupció miatt elítélt Lula da Silva volt brazil elnök, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, amíg ki nem merítette az összes jogorvoslati lehetőséget. 

A brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította Lula kérését, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia az októberi elnökválasztásig, amelyet várakozások szerint könnyűszerrel megnyerne.

Lula ügyvédei szerint addig nem lehet börtönbe küldeni a politikust, amíg ki nem merítette az összes jogorvoslati lehetőséget. Az Emberi Jogi Bizottsághoz benyújtott kérvényben az ügyvédek azzal érveltek, hogy a brazil legfelsőbb bíróságnak csak szűk, 6:5-ös többséggel sikerült e döntést meghoznia, ezért szükség van arra, hogy egy független bíróság megvizsgálja, nem sérült-e az ártatlanság vélelme Lula ügyében. A bizottság ki fogja értékelni a kérelmet - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Julia Gronnevet szóvivő, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. 

Mondjunk nemet Lula bebörtönzésére!
photo_camera Mondjunk nemet Lula bebörtönzésére! Fotó: DOUGLAS MAGNO/AFP

Ha az emberi jogokat védő testület úgy ítéli meg, hogy a hozzá segítségért folyamodó személyt jóvátehetetlen kár fenyegeti, sürgős intézkedések megtételét kérheti az adott országtól ennek megakadályozására. A volt brazil államfőnek helyi idő szerint délután öt órakor kellett volna megjelennie a curitibai szövetségi rendőrség előtt, ám két órával a határidő lejárta után még mindig a fémipari dolgozók szakszervezetének Sao Pauló-i székhelyén tartózkodott. 

A bíróság tavaly júliusban korrupció és pénzmosás miatt első fokon 9 és fél évi börtönnel sújtotta Lulát. Idén januárban a fellebbviteli bíróság már 12 éves büntetést szabott ki rá. A bíróság bizonyítva látta, hogy Lulát a Petrobras brazil olajvállalat megvesztegette. A vesztegetési ügyben 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt robbantott ki Brazíliában. Kiderült, hogy számos óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras versenytárgyalásainak megnyerése céljából. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában. 

Az őt ért vádak ellenére Lulát tartják az októberben tartandó brazil elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Lula, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget, a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro 18 százalékon áll. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.