Kaczyński visszafogta magát, nem kezdett el gyilkosozni, viszont agyba-főbe dicsérte Orbánt

POLITIKA
2018 április 06., 12:28
comments 155

Rendben lezajlott a Lech Kaczyński egykori lengyel államfőnek és a 2010-es szmolenszki tragédiának állított emlékmű avatása Budafokon. 

Megáldatott
photo_camera Megáldatott Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Reggeli cikkünkben bemutattuk a lengyel kormánypárt egyik legfontosabb mítoszát, miszerint nyolc évvel ezelőtt nem baleset történt Szmolenszkben, hanem az oroszok álltak a  kormánygép lezuhanása mögött, akiknek az akkori miniszterelnök, az Európai Tanács mostani vezetője, Donald Tusk is segédkezett. 

Jaroslaw Kaczyński évek óta árulónak nevez mindenkit, aki nem fogadja el az ikertestvére mártírságáról szóló összeesküvés-elméletet, ezért kiváncsian vártam, hogyan oldja meg Orbán, hogy ne bántsa meg se  Kaczyńskit, se Putyint, se Tuskot, illetve hogy a lengyel pártvezért tudja-e türtőztetni magát. 

De végül mindketten nagyon diplomatikusak voltak. 

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnöke a testvére emléktáblája előtt
photo_camera Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnöke a testvére emléktáblája előtt Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Ha hinni lehet a közmédia részletes tudósításának, akkor se Orbán, se Kaczyński nem mondott semmit az állítólagos merényletről és annak kitervelőiról, inkább egymás dicséretére helyezték a hangsúlyt.

„Magyarországon mindenki tudja, hogy Lengyelország egy nagy ország, valamint Közép-Európa vezető hatalma” – jelentette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: amikor Lengyelországot támadják, akkor Közép-Európát és Magyarországot is támadják. Sokat beszélt még a barátságról, mint „az élet rejtélyes dolgáról”, és harciasan követelt „több tiszteletet Lengyelországnak, több tiszteletet Magyarországnak!” 

27 éve még Orbán is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de szerinte ma azt látni, hogy „mi vagyunk Európa jövője”.

Ugyanezt mondta Kaczyński is: „Mi utat mutatunk Európának.” 

photo_camera Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A választások előtt két nappal Magyarországra látogató lengyel vezető nem fukarkodott a szép szavakkal:

  • „Orbán Viktor szeme előtt Magyarország sorsa lebeg, nem pedig a saját hírneve.”
  • „A magyarok a világ szabadságában is meghozzák a döntésüket a vasárnapi szavazáson. A nemzetek szabadsága és méltósága a lengyelek számára is szorosan kapcsolódik Orbán Viktor nevéhez”
  • „Nem lehet úgy gondolni a jövőre, hogy közbe ne emlékezzünk Magyarországra, Orbán Viktorra és a Fideszre, ugyanis a mi barátságunk a közös út.”

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kiemelkedőnek és meghittnek nevezte magyarországi látogatását.

Az Index megkérdezte a CÖF-ös zászlók alatt álldogáló magyar közönségtől, hogy mi a helyzet a gyilkos oroszokról szóló elmélettel, és egyöntetűen azt mondták, hogy „a merénylet nem bizonyítható, de nagyon is valószínű”. De azért nincs semmi baj: az egyik CÖF-ös férfi szerint nincs ellentmondás abban, hogy Orbán megköti a paksi szerződést, majd felavatják ezt az emlékművet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.