Ennyi volt, vége a visszalépeseknek, kezdődik a 2018-as országgyűlési választás

2018 április 7., szombat 7:01
579

A szavazást a legkorábban indító külképviseleti szavazókör megnyitásáig, közép-európai idő szerint szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson.

Ez a határidő lejárt, így több visszalépés nincs.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen kezdődik a magyar választás, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki (közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.)

A visszalépéseknek azért kell ekkor véget vetni, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás. Az eddig lemondott jelöltek nevét "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Az utolsó nagyobb horderejű visszalépéseket a Moentum jelentette be péntek délután, de az utolsó pillanatokban még érdemes figyelni, hátha valaki jelzi, hogy visszalépett. Ha ilyet látunk, beszámolunk róla.

Az első szavazóhelyiségek Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Argentínában (Buenos Aires) és Chilében (Santiago de Chile) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint pedig 11-kor.

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben nyílik meg a szavazókör a kanadai Ottawában és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban, New Yorkban, és Kuba fővárosában, Havannában.

További egy óra múlva - közép-európai idő szerint 13 órakor - nyílik a szavazóhelyiség az egyesült államokbeli Chicagóban, Quitóban (Ecuador), Bogotában (Kolumbia), Mexikóvárosban, valamint Limában (Peru).

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján - Los Angelesben és San Franciscóban - közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor kezdődik. 

Amerikában a legtöbben, 1070-en New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 411-en, Washingtonban 378-an, Los Angelesben 382-en, San Franciscóban 302-en, Chicagóban 225-en szerepelnek a névjegyzékben. Ottawában 120-an, Mexikóvárosban 52-en, Buenos Airesben 40-en, Limában 37-en, Havannában 35-en, Santiago de Chilében 29-en, Sao Paulóban 27-en, Bogotában 24-en, Quitóban 20-an, Brazíliavárosban 9-en jelentkeztek be szavazni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt