Kétszázezer magyar jelentkezett át egy másik településre szavazni

POLITIKA
2018 április 07., 08:52
comments 167

Több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n szombat reggel közzétett adatokból. Négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak a lakóhelyüktől eltérő magyarországi településen.

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe. A kérelmeket személyesen, levélben vagy online lehetett benyújtani, de az utolsó napon olyan sokan akarták ezt megtenni, hogy emiatt péntek délután akadozott az online ügyintézés. Az online kérelemkezelés fokozott igénybevétele miatt Pálffy Ilona, az NVI elnöke 17 óráig meghosszabbította az átjelentkezési határidőt.

Az NVI adatai szerint péntek reggel még 169 938 választópolgár volt, aki átjelentkezéssel kívánt szavazni, számuk a szombat reggeli adatok szerint egy nap alatt mintegy 30 ezerrel, 200 041-re nőtt.

A postán feladott levélszavazatoknak szombat éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A Magyar Posta azt vállalta, hogy a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak. Ehhez előbb névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot az országos pártlistás szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

Az NVI 378 449 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.

A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez. A választópolgár eldönthette, milyen módon juttatja el szavazatát. Ha a postai kézbesítést választotta, akkor a szavazatnak szombat éjfélig kell megérkeznie az NVI-hez.

Ha a választó úgy döntött, hogy külképviseleten adja le a szavazatát tartalmazó borítékot, akkor erre március 26-tól van lehetősége munkanapokon. Az NVI szombat reggeli adatai szerint a külképviseleteken 81 ezer levélszavazatot adtak le, de ebben a számban még nincsenek benne a pénteken leadottak. A választópolgár úgy is dönthet, hogy a szavazás napján adja le a szavazatát tartalmazó borítékot az adott országgyűlési egyéni választókerület székhelyén, 6 és 19 óra között. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.