Rómában ki tudja, hány szavazót vezettek meg a félrevezető szavazólapokkal

2018 április 8., vasárnap 14:39
70

Olvasónk, Cs. Olaszországban élő, de magyar lakcímmel is bíró szavazó, aki Észak-Olaszországból utazott Rómába, hogy részt vehessen a választáson. 

A szerencséje az, hogy neten követi a saját választókörzete - a Pest megyei 5-ös - történéseit, ezért a szavazólapját megpillantva rögtön látta, hogy valami nincs rendben:

Igen, a probléma az, hogy a felsorolt jelöltek közül az LMP-s és az Együtt-es a törvényes határidőig visszalépett. 

Cs. nem hagyta annyiban a dolgot, és figyelmeztette a bizottságot, hogy nem jó a szavazólap. Azt is elmondta nekik, hogy arra egészen biztosan emlékszik, hogy az LMP jelöltje visszalépett.

Rövid idő múlva ezt a lapot kapta vissza ezek után:

A dolog rejtélyes, hiszen az Együtt jelöltje tényleg visszalépett ugyan, de az LMP embere ezen a javított verzión továbbra is ott szerepelt, jóllehet - Cs. jól emlékezett - valójában őrá sem lehetett szavazni. 

Cs. ezek után annyiban hagyta a dolgot és leszavazott a másodjára használt lapon. Mindez vasárnap dél felé történt. 

Cs. megjegyezte, hogy a saját, félrevezető lapjának átvétele előtt és után is látott olyan más szavazólapokat, amikről viszont ki voltak húzva jelöltek nevei. (Ezek, a külképviseleti szavazás jellege miatt valószínűleg egészen más körzetek szavazólapjai voltak. ) Olvasónk tippelni sem akart, hogy szándékosan akarhatták manipulálni a várhatóan szoros eredményt hozó, az éppen ott lakó külügyminiszternek különösen fontos választókerület eredményeit ezzel, vagy sima tévedés történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt