Rómában ki tudja, hány szavazót vezettek meg a félrevezető szavazólapokkal

POLITIKA
2018 április 08., 14:39
comments 67

Olvasónk, Cs. Olaszországban élő, de magyar lakcímmel is bíró szavazó, aki Észak-Olaszországból utazott Rómába, hogy részt vehessen a választáson. 

A szerencséje az, hogy neten követi a saját választókörzete - a Pest megyei 5-ös - történéseit, ezért a szavazólapját megpillantva rögtön látta, hogy valami nincs rendben:

Igen, a probléma az, hogy a felsorolt jelöltek közül az LMP-s és az Együtt-es a törvényes határidőig visszalépett. 

Cs. nem hagyta annyiban a dolgot, és figyelmeztette a bizottságot, hogy nem jó a szavazólap. Azt is elmondta nekik, hogy arra egészen biztosan emlékszik, hogy az LMP jelöltje visszalépett.

Rövid idő múlva ezt a lapot kapta vissza ezek után:

A dolog rejtélyes, hiszen az Együtt jelöltje tényleg visszalépett ugyan, de az LMP embere ezen a javított verzión továbbra is ott szerepelt, jóllehet - Cs. jól emlékezett - valójában őrá sem lehetett szavazni. 

Cs. ezek után annyiban hagyta a dolgot és leszavazott a másodjára használt lapon. Mindez vasárnap dél felé történt. 

Cs. megjegyezte, hogy a saját, félrevezető lapjának átvétele előtt és után is látott olyan más szavazólapokat, amikről viszont ki voltak húzva jelöltek nevei. (Ezek, a külképviseleti szavazás jellege miatt valószínűleg egészen más körzetek szavazólapjai voltak. ) Olvasónk tippelni sem akart, hogy szándékosan akarhatták manipulálni a várhatóan szoros eredményt hozó, az éppen ott lakó külügyminiszternek különösen fontos választókerület eredményeit ezzel, vagy sima tévedés történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.