Rómában ki tudja, hány szavazót vezettek meg a félrevezető szavazólapokkal

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Olvasónk, Cs. Olaszországban élő, de magyar lakcímmel is bíró szavazó, aki Észak-Olaszországból utazott Rómába, hogy részt vehessen a választáson. 

A szerencséje az, hogy neten követi a saját választókörzete - a Pest megyei 5-ös - történéseit, ezért a szavazólapját megpillantva rögtön látta, hogy valami nincs rendben:

Igen, a probléma az, hogy a felsorolt jelöltek közül az LMP-s és az Együtt-es a törvényes határidőig visszalépett. 

Cs. nem hagyta annyiban a dolgot, és figyelmeztette a bizottságot, hogy nem jó a szavazólap. Azt is elmondta nekik, hogy arra egészen biztosan emlékszik, hogy az LMP jelöltje visszalépett.

Rövid idő múlva ezt a lapot kapta vissza ezek után:

A dolog rejtélyes, hiszen az Együtt jelöltje tényleg visszalépett ugyan, de az LMP embere ezen a javított verzión továbbra is ott szerepelt, jóllehet - Cs. jól emlékezett - valójában őrá sem lehetett szavazni. 

Cs. ezek után annyiban hagyta a dolgot és leszavazott a másodjára használt lapon. Mindez vasárnap dél felé történt. 

Cs. megjegyezte, hogy a saját, félrevezető lapjának átvétele előtt és után is látott olyan más szavazólapokat, amikről viszont ki voltak húzva jelöltek nevei. (Ezek, a külképviseleti szavazás jellege miatt valószínűleg egészen más körzetek szavazólapjai voltak. ) Olvasónk tippelni sem akart, hogy szándékosan akarhatták manipulálni a várhatóan szoros eredményt hozó, az éppen ott lakó külügyminiszternek különösen fontos választókerület eredményeit ezzel, vagy sima tévedés történt.