Úgy 800 ezer emberrel több szavazott most, mint négy éve

POLITIKA
2018 április 08., 17:33
comments 91

Még nem tudni pontosan, hogy mekkora volt a részvétel az idei parlamenti választáson, de a részeredmények alapján legalább 70 százalék biztosan lesz.

Magyarországi lakcímmel Magyarországon szavazhatott volna 7.818.766 fő. Rajtuk kívül 58 ezren vannak, akiknek van ugyan állandó magyarországi lakcímük, de jelezték, hogy egy külföldi követségen vagy konzulátuson akarnak szavazni. Mivel ők erőfeszítést tettek, hogy regisztráljanak, ezért nagy részük valószínűleg tényleg szavazott, ők elég motivált embereknek tűnnek.

A határon túl élő, de állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben is szavazhatnak, ők zömében a szomszédos országokban élő magyarok. Közülük 378.449-en igényeltek szavazólapot. Mivel ők is külön kifejezték igényüket, hogy választhassanak, ezért várható, hogy nagy többségük szintén motivált lesz szavazni.

Négy éve a magyarországi lakcímmel rendelkezők közül 4.918.934 fő szavazott, ők személyesen voksoltak, itthon vagy egy külföldi követségen. A számuk idén legalább 5,5 millió lesz, vagyis összesen 600 ezerrel lehetnek többen.

A levélszavazásra regisztráltak száma 250 ezerrel növekedett a négy évvel ezelőtt érvényesen levélben szavazókhoz képest.

A lakcímesek és lakcím nélküliek tehát összesen 800-850 ezer fővel nőtt a választani akarók száma.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.