Úgy 800 ezer emberrel több szavazott most, mint négy éve

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Még nem tudni pontosan, hogy mekkora volt a részvétel az idei parlamenti választáson, de a részeredmények alapján legalább 70 százalék biztosan lesz.

Magyarországi lakcímmel Magyarországon szavazhatott volna 7.818.766 fő. Rajtuk kívül 58 ezren vannak, akiknek van ugyan állandó magyarországi lakcímük, de jelezték, hogy egy külföldi követségen vagy konzulátuson akarnak szavazni. Mivel ők erőfeszítést tettek, hogy regisztráljanak, ezért nagy részük valószínűleg tényleg szavazott, ők elég motivált embereknek tűnnek.

A határon túl élő, de állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben is szavazhatnak, ők zömében a szomszédos országokban élő magyarok. Közülük 378.449-en igényeltek szavazólapot. Mivel ők is külön kifejezték igényüket, hogy választhassanak, ezért várható, hogy nagy többségük szintén motivált lesz szavazni.

Négy éve a magyarországi lakcímmel rendelkezők közül 4.918.934 fő szavazott, ők személyesen voksoltak, itthon vagy egy külföldi követségen. A számuk idén legalább 5,5 millió lesz, vagyis összesen 600 ezerrel lehetnek többen.

A levélszavazásra regisztráltak száma 250 ezerrel növekedett a négy évvel ezelőtt érvényesen levélben szavazókhoz képest.

A lakcímesek és lakcím nélküliek tehát összesen 800-850 ezer fővel nőtt a választani akarók száma.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.