BBC: Az eredmény rossz jel az emberi jogokért és a korrupció ellen kampányoló civileknek és a kritikus sajtónak

POLITIKA
2018 április 09., 08:34

A BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe arról írt, hogy „Orbán megtartotta a vidéket, de elveszítette a fiatalok szavazatait”.

Mint írja, a Fidesz újra narancssárgára festette az országot, és úgy néz ki, 133 parlamenti helyet szerez a 199-ből, ezzel 2010 és 2014 után újra elérte az alkotmánymódosításokhoz szükséges kétharmadot.

Miközben a miniszterelnök pártja a legtöbb vidéki választókerületben és nagyobb városban nyert, addig az ellenzéki pártoknak főleg budapesti helyeket sikerült elvinniük.

A BBC azt írja, Orbán legitimációja európai szinten valószínűleg erősödni fog, a nacionalista pártok erőt merítenek a győzelméből.

photo_camera Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A Fidesz-ellenes szavazóknak csak két vigaszdíja van:

  1. A legtöbb budapesti választókerületben ők nyertek.
  2. A Fidesz a fiatal szavazók nagy részét elveszítette.

A BBC szerint a következő Fidesz-kormányba fiatalabb miniszterek ülhetnek be, hogy kezeljék ezt a problémát.

A cikk azzal zárul, hogy az eredmény gondot okozhat a civil társadalomnak – ami az emberi jogok mellett és a korrupció ellen kampányol – és a kormánykritikus sajtónak. Orbán Viktor ugyanis a választás előtt megígérte, hogy: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.