BBC: Az eredmény rossz jel az emberi jogokért és a korrupció ellen kampányoló civileknek és a kritikus sajtónak

A BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe arról írt, hogy „Orbán megtartotta a vidéket, de elveszítette a fiatalok szavazatait”.

Mint írja, a Fidesz újra narancssárgára festette az országot, és úgy néz ki, 133 parlamenti helyet szerez a 199-ből, ezzel 2010 és 2014 után újra elérte az alkotmánymódosításokhoz szükséges kétharmadot.

Miközben a miniszterelnök pártja a legtöbb vidéki választókerületben és nagyobb városban nyert, addig az ellenzéki pártoknak főleg budapesti helyeket sikerült elvinniük.

A BBC azt írja, Orbán legitimációja európai szinten valószínűleg erősödni fog, a nacionalista pártok erőt merítenek a győzelméből.

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A Fidesz-ellenes szavazóknak csak két vigaszdíja van:

  1. A legtöbb budapesti választókerületben ők nyertek.
  2. A Fidesz a fiatal szavazók nagy részét elveszítette.

A BBC szerint a következő Fidesz-kormányba fiatalabb miniszterek ülhetnek be, hogy kezeljék ezt a problémát.

A cikk azzal zárul, hogy az eredmény gondot okozhat a civil társadalomnak – ami az emberi jogok mellett és a korrupció ellen kampányol – és a kormánykritikus sajtónak. Orbán Viktor ugyanis a választás előtt megígérte, hogy: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.” (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.