Egymás után csókolnak kezet Orbánnak az európai nacionalisták

külföld
2018 április 09., 12:17
comments 114

Matteo Salvini, az Északi Liga első embere
photo_camera Matteo Salvini, az Északi Liga első embere Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Hétfőn a német bevándorlásellenes párt, az AfD társelnöke Jörg Meuthen a Facebookon gratulált Orbán Viktor „hangzatos” győzelméhez, amit annak köszönhet, hogy mindig a magyarok érdekeit tartja a legfontosabbnak, és „mer konfliktusokat vállalni annak érdekében, hogy elérje a céljait” - írja az MTI. 

Meuthen természetesen kiemelte, hogy Orbán annak is köszönheti sikerét, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás megfékezésével kampányolt, és mert fontosnak tartja, hogy az unió nagyobb függetlenséget biztosítson a tagállamok vezetései számára. 

Hasonló hangnemet ütött meg az olasz populista Északi Ligát vezető Matteo Salvini, aki márciusban megnyerte az olasz választásokat, és jelenleg is tárgyalásban áll az új kormány felállításáról. Salvini a Twitteren írt arról, hogy a magyarok a szívükkel és eszükkel szavaztak, és nem engedtek Brüsszel fenyegetéseinek és Soros milliárdjainak. 

Az orosz felsőház külügyi bizottságát vezető Konsztantin Koszacsev szerint a Fidesz győzelme tükrözi a felelősen és pragmatikusan gondolkodó magyarok véleményét, akiknek fontos a nemzeti érdek védelme, akár az unió vagy a NATO érdekeivel szemben is.

Az izraeli jobboldali-nacionalista kormányt vezető Benjamin Netanjahu és a holland Szabadságpártot vezető Geert Wilders is már gratulált Orbánnak. Előbbi meg is hívta magához egy izraeli látogatásra a vasárnapi diadal után. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.