Három körzetet még nem lehet odaítélni senkinek, de így is biztosnak tűnik a fideszes kétharmad

2018 április 8., vasárnap 23:12
158

Éjjel háromkor már csak három olyan egyéni körzetet látunk, ahol változhat az eredmény: Csepelen (Budapest 17. számú választókerület) Szabó Szabolcs (Együtt) 20119 szavazattal (42,04 százalék) vezet a kormány ökle, Németh Szilárd (17903 szavazat, 37,41 százalék) előtt, de itt valamiért még csak 89,36 százalékos a földolgozottság, tehát körülbelül ötezer szavazat még hiányzik.

Szabó Szabolcs a Közös Ország Mozgalom márciusi lakossági fórumán. Fotó: Halász Júlia

A tizenegyedik kerületben (Budapest, 2-es vk.) a vezető Simicskó István (Fidesz-KDNP) és Gy. Németh Erzsébet (DK) között nyolcszáz szavazat sincs a különbség, a feldolgozottság pedig 97,5 százalékos, tehát bőven van még annyi megszámolatlan szavazat, ami megfordíthatja az eredményt. Simicskó egyelőre vezet.

A harmadik billegő körzet a Pest megyei 2-es számú (Budakeszi, Budaörs), ahol Csenger Zalán Zsolt (Fidesz-KDNP) vezet 44,37 százalékkal (29 402 szavazat), Szél Bernadett (LMP) pedig alig hatszáz szavazattal lemaradva (28833, 43,51 százalék) második. Itt még 2,2 százaléknyi szavazatot nem számoltak össze, ez pedig biztosan több, mint az első két helyezett közötti szavazatkülönbség.

Szél Bernadett az LMP sajtótájékoztatója után. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Enélkül a három egyéni mandátum nélkül is szinte biztos a Fidesz-KDNP 131 képvislői helye. Elég valószínű, hogy a Pest megyei kettest (Csenger-Zalán) és a budapesti kettest (Simicskó) is behúzzák, így összesen 133 mandátumuk lesz, tehát biztos a kétharmad a 199 fős Parlamentben.

Ha az egyiket véletlenül buknák, aggódniuk akkor sem kell, mert a kisebbségeknek járó képviselői helyet a német nemzetiségi önkormányzat szerezte meg, és Ritter Imre a listavezető, tehát ő ülhet be a Parlamentbe, márpedig ő korábban fideszes önkormányzati képviselő (és polgármesterjelölt) volt, tehát nehéz elképzelni, hogy ne a Fidesszel szavazzon fontos kérdésekben. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt