Kocsis Mátéét leszámítva minden budapesti kerületet megnyerhetett volna az ellenzék, ha visszalép az LMP

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A jelenlegi - majdnem végleges - feldolgozottsági adatok szerint jól látszik, hogy Budapesten jóval többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette. (Persze lényegében országosan is ez a helyzet, csak úgy jóval kisebb különbséggel.)

Ennek ellenére a Fidesz mégis megnyert hat budapesti egyéni kerületet, azaz elvitte a fővárosi mandátumok harmadát. Molnár Gyula, az MSZP elnöke az eredményeket értékelő beszédében neki is ment a koordinálni nem hajlandó pártoknak, mondván, országosan 17 körzetet bukott miattuk a baloldali ellenzék. Molnár kritikája természetesen elsősorban az LMP-t illette, és a budapesti eredményeket nézve ez a kritika alapos:

a jelenlegi adatok szerint a fővárosban Kocsis Máté kerületét leszámítva valószínűleg minden egyéni kerületet bukott volna a Fidesz, ha az LMP hajlandó lett volna visszalépni.

Simicskó István 858 szavazattal nyert a DK-s Gy. Németh Erzsébet előtt, közben az LMP 3138 szavazatot vitt el a kerületben. Simicskó nyerő különbsége egyébként már a Momentum (1434) vagy akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (925) szavazataival is elolvadt volna.

Gulyás Gergely 1945 szavazattal nyert a DK-s Bauer Tamás előtt, az LMP-s Hajdu Mária 3497 szavazatot kapott itt, az MKKP 1400-at, a Momentum 1322-t.

Varga Mihály 2690 szavazattal nyert a DK-s Niedermuller előtt, az LMP-s Ungár Péter 5348 voksot gyűjtött.

Szatmáry Kristóf államtitkár, aki a választások előtt még mindenféle botrányba is belekeveredett, 1209 szavazatot vert az Együtt jelöltjére, Vajda Zoltánra, az LMP-s Mizsei László 3823 voksot vitt el itt. A Momentum egyet sem, ők visszaléptek Vajda javára.

A fideszes Dunai Mónika 2239 szavazattal nyert az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Lukoczki Károly előtt, itt az LMP-s Schmuck Erzsébet 2694 voksot kapott, a momentumos Tóth Endre 1531-et.

Kocsis Máté előnye majd 4000 szavazatnyi volt, ez az egyetlen budapesti körzet, ahol az LMP visszalépése önmagában nem is lehetett volna elég az ellenzéki győzelemhez, ugyanis ebben a kerületben erősen szerepelt az Együtt, a Momentum és a Jobbik is.

Az eredmények ismeretében nagyon sok átkozódó kommentelő lepte el az LMP Facebook-oldalát, jórészt azért szidják a pártot, mert elzárkóztak az érdemi ellenzéki koordinációtól. Az LMP vezetői korábban azt mondták, ők csak akkor hajlandóak belemenni ebbe, ha az MSZP és a Jobbik, mint a két legerősebb ellenzéki párt megegyezik, ettől azonban a Jobbik teljesen elzárkózott. Karácsony Gergely, az MSZP-P listavezetője már hetekkel ezelőtt arról beszélt a 444-nek, hogy szerinte az LMP-nek nem kellene a Jobbikra várni, mert enélkül is együttműködhetne a baloldali pártokkal.

„Rosszul politizáltunk. Bizonyos helyeken léphettünk volna gyorsabban, gyakorolhattunk volna pozitív gesztusokat, de ez nem történt meg és a tisztességes politizálásunk ellenére a tapasztaltabb ellenzéki pártok ügyesen ránk ugrottak, bűnbakká kiáltottak ki bennünket és láthatóan tőlünk igyekeztek szavazatokat rabolni” - mondta egy LMP-s forrás éjjel az Indexnek erről.

Mivel a Lehet Más a Politika szinte minden körzetben állított jelöltet, a listás indulását és a parlamenti bejutását nem veszélyeztette volna, ha a fentebb bemutatott 5 budapesti körzetben visszalépteti a jelöltjeit.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.