Kocsis Mátéét leszámítva minden budapesti kerületet megnyerhetett volna az ellenzék, ha visszalép az LMP

POLITIKA
2018 április 09., 04:58
comments 1464

A jelenlegi - majdnem végleges - feldolgozottsági adatok szerint jól látszik, hogy Budapesten jóval többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette. (Persze lényegében országosan is ez a helyzet, csak úgy jóval kisebb különbséggel.)

Ennek ellenére a Fidesz mégis megnyert hat budapesti egyéni kerületet, azaz elvitte a fővárosi mandátumok harmadát. Molnár Gyula, az MSZP elnöke az eredményeket értékelő beszédében neki is ment a koordinálni nem hajlandó pártoknak, mondván, országosan 17 körzetet bukott miattuk a baloldali ellenzék. Molnár kritikája természetesen elsősorban az LMP-t illette, és a budapesti eredményeket nézve ez a kritika alapos:

a jelenlegi adatok szerint a fővárosban Kocsis Máté kerületét leszámítva valószínűleg minden egyéni kerületet bukott volna a Fidesz, ha az LMP hajlandó lett volna visszalépni.

Simicskó István 858 szavazattal nyert a DK-s Gy. Németh Erzsébet előtt, közben az LMP 3138 szavazatot vitt el a kerületben. Simicskó nyerő különbsége egyébként már a Momentum (1434) vagy akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (925) szavazataival is elolvadt volna.

Gulyás Gergely 1945 szavazattal nyert a DK-s Bauer Tamás előtt, az LMP-s Hajdu Mária 3497 szavazatot kapott itt, az MKKP 1400-at, a Momentum 1322-t.

Varga Mihály 2690 szavazattal nyert a DK-s Niedermuller előtt, az LMP-s Ungár Péter 5348 voksot gyűjtött.

Szatmáry Kristóf államtitkár, aki a választások előtt még mindenféle botrányba is belekeveredett, 1209 szavazatot vert az Együtt jelöltjére, Vajda Zoltánra, az LMP-s Mizsei László 3823 voksot vitt el itt. A Momentum egyet sem, ők visszaléptek Vajda javára.

A fideszes Dunai Mónika 2239 szavazattal nyert az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Lukoczki Károly előtt, itt az LMP-s Schmuck Erzsébet 2694 voksot kapott, a momentumos Tóth Endre 1531-et.

Kocsis Máté előnye majd 4000 szavazatnyi volt, ez az egyetlen budapesti körzet, ahol az LMP visszalépése önmagában nem is lehetett volna elég az ellenzéki győzelemhez, ugyanis ebben a kerületben erősen szerepelt az Együtt, a Momentum és a Jobbik is.

Az eredmények ismeretében nagyon sok átkozódó kommentelő lepte el az LMP Facebook-oldalát, jórészt azért szidják a pártot, mert elzárkóztak az érdemi ellenzéki koordinációtól. Az LMP vezetői korábban azt mondták, ők csak akkor hajlandóak belemenni ebbe, ha az MSZP és a Jobbik, mint a két legerősebb ellenzéki párt megegyezik, ettől azonban a Jobbik teljesen elzárkózott. Karácsony Gergely, az MSZP-P listavezetője már hetekkel ezelőtt arról beszélt a 444-nek, hogy szerinte az LMP-nek nem kellene a Jobbikra várni, mert enélkül is együttműködhetne a baloldali pártokkal.

„Rosszul politizáltunk. Bizonyos helyeken léphettünk volna gyorsabban, gyakorolhattunk volna pozitív gesztusokat, de ez nem történt meg és a tisztességes politizálásunk ellenére a tapasztaltabb ellenzéki pártok ügyesen ránk ugrottak, bűnbakká kiáltottak ki bennünket és láthatóan tőlünk igyekeztek szavazatokat rabolni” - mondta egy LMP-s forrás éjjel az Indexnek erről.

Mivel a Lehet Más a Politika szinte minden körzetben állított jelöltet, a listás indulását és a parlamenti bejutását nem veszélyeztette volna, ha a fentebb bemutatott 5 budapesti körzetben visszalépteti a jelöltjeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.