Nagyon úgy fest, hogy sikerül elüldözni Budapestről a CEU-t

2018 április 9., hétfő 15:02
677
Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnök-rektora Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Levélben tájékoztatta oktatóit Michael Ignatieff, a CEU rektora arról, hogy az egyetem kutarórium és szenátusa együttműködési megállapodást írt alá Bécs városával és lépéseket tett annak érdekében, hogy 2019 szeptemberében megnyissa kampuszát az osztrák fővárosban.

A levélben a rektor tájékoztatja az oktatókat, hogy az új intézmény pontosan olyan integrált része lesz az egyetemi hálózatnak, mint a budapesti kampusz (volt), és kéri az oktatókat, hogy jelentkezzenek az intézményvezetésnél oktatási programokkal. 

Ignatieff nem is nagyon csinál titkot abból - persze hülyén is nézne ki - hogy a lépésnek azért van jelentősége, mert vasárnap lezajlottak a választások Magyarországon, és a Fidesz ismét kétharmados felhatalmazást szerzett a választópolgároktól. 

(Frissítés: ezzel kapcsolatban a CEU részéről Rüll Ildikó sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy a levél még a választások előtt, április 4-én született, tehát Ignatieff nem a választás eredményére utalt.) 

A tavaly elfogadott Lex CEU bizonytalan és kiszámíthatatlan helyzetbe hozta az egyetemet, amelynek évről évre biztosítania kell tudni a folyamatos oktatást és infrastruktúrát az aktuális évfolyamok számára. Az egyetem hiába teljesítette az elvárásokat, ezután a kabinet vonakodott aláírni a megállapodást. 

A rektor a levélben azt írja, szeretnének Budapesten maradni, de a törvényi környezet arra kényszeríti az egyetemet, hogy kiterjessze oktatási tevékenységét a New York-i és bécsi intézmények felé. Nehéz ezt másként értelmezni, mint hogy megkezdték az oktatók és hallgatók felkészítését a költözésre. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt