Negyedmillió fővel bővült a Fidesz tábora

2018 április 9., hétfő 0:12
129

A levélszavazatokat és a külföldi követségeken leadott szavazatokat ugyan még nem számolták mind össze, de nagyjából már látszik, hogy a pártok listáira hány ember szavazott.

A Fidesz-KDNP legalább 2,5 millió szavazatot kapott, ez a 2010-es eredményük után a második legjobb teljesítményük, amit valaha elértek. Négy éve 2,26 millió szavazatot kaptak, vagyis bő 250 ezer fővel tudták növelni a táborukat, és ez inkább ennél is több lesz a végén, hiszen a levélszavazatok feldolgozása várat leginkább magára, és eddig a levélben leadott voksok 93 százalékát ők kapták.

A Jobbik most éppen csak valamivel több mint 1 millió szavazatot kapott, szinte pontosan ugyanannyit, mint négy évvel ezelőtt. A párt ideológiai átalakítása, a középre húzódás semmit sem módosított támogatásukon.

Négy éve az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd közös listán indultak, és majdnem 1,3 millió szavazatot kaptak. Most csak az MSZP és a Párbeszéd indult közös listán, nekik 640 ezer szavazat jutott, a DK-nak 290 ezer, az Együttnek 32 ezer. Ez összeadva sincs egymillió, a baloldal pártjaira 350 ezer választóval kevesebb szavazott, mint négy éve.

Az LMP 356 ezer szavazatával több mint 80 ezerrel növelte a támogatói számát. Magukhoz képest ők javultak arányosan a legtöbbet, de a frakciójuk így is alig lesz nagyobb, mint négy éve volt.

A Momentum 148 ezer szavazata kevés volt a parlamenti küszöb eléréséhez, ahogy a Kétfarkú Kutya Párt 88 ezer szavazata is.

A végső eredmények mindegyik párt esetében egy kicsit magasabb lesznek a szavazatok teljes összeszámlálásával, de a nagyságrendek már nem változnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt