Netanjahu gratulált, és meghívta magához Orbánt

Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A győzelem másnapján telefonon gratulált Orbán Viktor győzelméhez Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és meghívta magához Izraelbe a régi-új miniszterelnököt. Netanjahu egyébként júliusban járt Magyarországon, és ezzel közel három évtized után az első izraeli kormányfő volt, aki Budapestre látogatott - írja az MTI.

A két kormányfő kapcsolata közismerten jó, sok minden összeköti kettőjüket nemrég elhunyt közös tanácsadójukon, Arthur Finkelsteinnen kívül is: mindkét országvezető a szélsőjobboldalra hajló nacionalizmust épít odahaza, és mindketten határzárral próbálják határon kívül tartani a bevándorlókat. 

Orbán és kormánya szeret büszkélkedni ezzel a jó kapcsolattal, és hivatkozni rá, amikor antiszemita vádak érik, mint történt a Soros Györgyöt démonizáló plakátkampány idején. Netanjahu nem csak kiállt Orbán mellett az ügyben, de kifejezetten kritizálta Sorost.  

Netanjahu nagy támogatója a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amely több milliárd forintos támogatásokat kapott a kormánytól az elmúlt években. Róluk, illetve a az őket magukba foglaló Chábád haszid közösségről részletesebben nemrég írtunk. 

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.