A vidéki egyéni mandátumok 96,59 százalékát szerezte meg a Fidesz, nem jött be az átszavazás az ellenzéknek

POLITIKA
2018 április 08., 23:38
comments 140

A jelenlegi állás szerint a 18 budapesti választókerület közül 6-ot húz be a Fidesz-KDNP, míg a 88 vidéki kerületből 85-öt, vagyis a fővárosban 33,33 százalékos, az ország többi részében pedig 96,59 százalékos hatákonysággal zár.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába állt az ellenzéki szavazók előtt több lehetőség is arra, hogy utánanézzenek, melyik jelöltnek van a legtöbb esélye egy-egy kerületben, a gyakorlatban végül nem sok haszna volt ezeknek az eszközöknek. Visszalépés ide, átszavazás oda, a billegőnek bélyegzett kerületekből keveset tudott nyerni az ellenzék, ráadásul több biztosnak tartott körzetet sem sikerült megtartani.

A csongrádi 1-es kerületben, Szeged környékén az MSZP-s Szabó Sándor, a Fejér megyei 4-es, dunaújvárosi kerületben a jobbikos Pintér Tamás, a Pécs környéki, Baranya megyei 1-es kerületben pedig a független Mellár Tamás előzte meg a fideszes ellenfelét.

Mellár Tamás közgazdász beszédet mond az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráción a pécsi Széchenyi téren 2014. október 28-án.
photo_camera Mellár Tamás Fotó: Sóki Tamás / MTI

Miskolcon kettőből kettőt nyert a Fidesz: Borsod 1-et Csöbör Katalin vitte a jobbikos Jakab Péter elől néhány száz szavazattal, Borsod 2-ben pedig Hubay György használta ki, hogy a 2014-es győztes, az MSZP-s Varga László és a jobbikos Pakusza Zoltán között megoszlottak az ellenzéki szavazatok.

A 2015-ben időközi választásokon megszerzett két Veszprém megyei kerület egyikét sem sikerült megtartani az ellenzéknek: a Veszprémben újrainduló, független Kész Zoltán most bőven alulmaradt a fideszes Ovádi Péterrel szemben, a Jobbik pedig Tapolcát veszítette el, Rig Lajos helyett innen a Fidesz Fenyvesi Zoltánja lesz az új képviselő.

Vona Gábor és Rig Lajos
photo_camera Idén Vona Gábor és Rig Lajos sem örülhetett (MTI Fotó: Varga György) Fotó: MTI/Varga György

Pest megyében két olyan választókerület volt, ahol szoros versenyt jósoltak a fideszes és a legerősebb ellenzéki jelölt között. Budakeszi környékén tényleg szoros volt az eredmény: Csenger-Zalán Zsolt pár száz szavazattal előzi Szél Bernadettet, Cegléden azonban nagyon kikapott a jobbikos Volner János a Fidesz jelöltjétől, Földi Lászlótól.

Az előrejelzések a Jobbiknak adtak még két körzetet, de végül ezekben is a Fidesz nyert: Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében Bíró Lászlónak megközelíteni sem sikerült Koncz Ferencet, a zalai 3. kerületben pedig Zakó László kapott ki nagyon Cseresnyés Pétertől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.