Vona Gábor lemond a pártelnökségről, Orbánnak pedig nem gratulál

POLITIKA
2018 április 08., 22:00
comments 296

Benyújtja lemondását Vona Gábor a választási kudarc miatt – ezt maga a Jobbik-elnök jelentette be nem sokkal éjfél előtt. Az alapszabály szerint a párt tisztújító kongresszust ír ki, az alelnökökre nem hárul lemondási kötelezettség.

Vona a 444 kérdésére azt mondta, továbbra is helyes stratégiának tartja, hogy a Jobbik semmilyen más ellenzéki jelölt javára nem léptette vissza jelöltjeit, és „megőrizte identitását”.

Ezt a választást a Fidesz nyerte meg – mondta –, de az kérdés, hogy vajon kitölti-e a négy évet, „majd meglátjuk”. Amikor egy újságíró visszakérdezett, hogy ezzel mire céloz, azt mondta, nem tudja, hogy mi lesz 4 év múlva, de az ország olyan rossz állapotban van, hogy ez a kérdés felmerülhet.

Hangsúlyozta, hogy a számok alapján a Jobbik a második legerősebb párt, és jóval nagyobb részvétel mellett is növelni tudta támogatottságát, ami Vona szerint egyértelmű siker. „Egyetlen párt maradt meg reményként, hogy Magyarországon nem csak a Fidesz maradhat.”

A Jobbik a jelenlegi feldolgozottság mellett a következő ciklusban 26 parlamenti mandátumra számíthat a jelenlegi 24 helyett. Maga a pártelnök Gyöngyösön lemaradt a fideszes Horváth László mögött, előbbi a szavazatok 41,05, utóbbi 46,87 százalékát szerezte meg. Egyedül Dunaújvárosban van esélye a Jobbiknak, hogy egyéni mandátumot szerezzen.

Agresszívebb Fideszre számít

Vona szerint „parázs lesz a viszony a Fidesszel, akár kétharmaduk lesz, akár nem”, de a Jobbik programjáért ki fognak állni.

A pártelnök kapott egy olyan kérdést, hogy vajon szerinte a választók „józan ésszel és tiszta szívvel” szavaztak-e (utalva a Jobbik választási szlogenjére), erre Vona csalódottan azt mondta, hogy politikus nem minősítheti a választóit még akkor sem, ha az embernek nem esik jól az eredmény, mert többet várt, de az élethez ez hozzátartozik.

Vona nem tudja, mi lesz az elkövetkező 4 évben, de őt a Fidesz nem tudta megtörni -jelentette ki. Nem gondolja, hogy a magyar politikai életben enyhülés állna be, sőt tart tőle, hogy az újabb győzelem még arrogánsabbá és agresszívabbá teszi a kormánypártot.

Marad a néppártosodás

Azt is mondta, benne még van politikai tartalék. Abban biztos, hogy a néppártosodási irány továbbra is Jobbik útja, ebben nem hiszi, hogy lesz változás. A néppártosodás nem taktikai húzás volt, valóban úgy gondolja, hogy Magyarországnak most erre van szüksége.

Elmondta még, hogy Orbán Viktornak nem gratulál. Sportszerű versenyben ugyan úgy illene, de ez nem volt sportszerű verseny – tette hozzá.

Tény, hogy a Fidesz erősödött, de a Jobbik is erősödött, igaz, hogy nem annyira, mint szerették volna. Szerinte pártja előnyére változott, nagyon sok embernek jelent alternatívát, még akkor is, ha ezt a számok ma nem igazolták vissza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.