Mostanra jutottak el az átjelentkezők szavazatai a Nemzeti Választási Irodához

Valamennyi országgyűlési egyéni választókerületből megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához (NVI). 

 A vasárnapi szavazáson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le a szavazatát. Közel 200 ezren jelezték a választás előtt, hogy így kívánnak szavazni.  Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket eljuttatják a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. 

Az átjelentkezők szavazatait tartalmazó zöld színű borítékokat a szavazatszámláló bizottság a szavazás napján különválogatta a sima fehér, a szavazókörben lakók szavazatit tartalmazó borítékoktól, kötegelték őket, szállítóborítékba tették, és eljuttatták a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI-nél fogják ezeket a 106 egyéni választókerület szerint szétválogatni.

 Az átjelentkezők szavazatai bevárják a külképviseleteken leadott szavazatokat, és miután azokat is szétválogatták a 106 egyéni választókerület szerint az NVI-ben, eljuttatják azokat a kijelölt szavazókörökbe. Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a bizottság.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.