Ujhelyi: A szocialisták nem adtak jó válaszokat a magyar társadalom problémáira

POLITIKA
2018 április 10., 09:43
comments 119

Talán meglepő, de máris elkezdődött az újabb rendszerváltás.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője legalábbis ezzel a szándékkal posztolt egyet a Facebookra, mármint azért, hogy a vitaindító posztja alatt, a kommentekben induljon el valamilyen újfajta baloldali ellenzék újratervezése. 

link Forrás

Ujhelyi az írása első mondatában belógatja a csalit a kiborult MSZP-szavazóknak azzal, hogy

Ne legyünk finomkodóak: a Fidesz elcsalta a választásokat.

De ezek után nem a kormánypárttal, hanem a leszerepelt ellenzékkel foglalkozik. A felütése az, hogy

Ne legyünk álszentek sem: nem pusztán azért szavazott ennyi ember a Fidesz alternatív valóságára, mert a választási rendszer nekik lejt, vagy mert a rezsim kézivezérli a nyilvánosságot és az ellenzék egy részét. Azért szavazott rájuk az ország jelentős része, mert a magyar társadalom meglévő (még ha részben a Fidesz által is kreált és egyébként valótlan) problémáira nem jól és nem jó válaszokat adtunk.

Ujhelyi ezután azt fejtegeti, hogy a többségnek a populizmus, a leegyszerűsített üzenetek kellenek, miközben az MSZP válaszai

túl cizelláltak, túl messziről nézik a helyzetet, túl kiegyensúlyozottak, túl kompromisszumkészek és túl sok száj mondja.

Kívülről nézve én ugyan nem emlékszem arra, hogy a szocialisták bármilyen üzenetet megfogalmaztak volna a kampányukban, nemhogy túl cizelláltakat, de Ujhelyinek nyilván jobb információi vannak erről.

Az EP-képviselő ezután a friss MSZP-szokásnak megfelelően lendületeset rúg az LMP-be:

Az az igazi történelmi bűn, hogy az LMP pávatánca kétharmadhoz és jó néhány egyéni körzethez juttatta a narancsuralmat.

Ezek után felfesti az apokaliptikus alaphelyzetet:

Volt, aki nemrég még megfedett korábbi nyilatkozatomért, amelyben azt állítottam: a mostani választás után semmi nem marad a régiben, talán még formájában és nevében sem. Tény, a Fidesz bosszúszomja és fékevesztett őrülete miatt az országban semmi nem marad a régiben, a baloldalon pedig erkölcsi, emberi és politikai felelősségünk miatt nem maradhat semmi a régiben.

Ezután következik az írás egyetlen konkrétabb pontja. A politikus víziója szerint a 2019-es EP-választásokon egyetlen ellenzéki Uniónak kellene indulnia:

Bizonyos vagyok benne, hogy a következő megmérettetésen, a 2019-es európai parlamenti választáson (amely nem lesz kevésbé sorsfordító) nem engedhetjük meg magunknak a különutas megoldásokat, az egymással való esztelen versengést és sehova nem vezető bicepszméregetést. Az EP-választáson (amely főpróba a rá nem sokkal következő önkormányzati választásokhoz) a baloldali, demokratikus, Európa-párti erőknek közös ernyő alá kell rendeződniük. Ha úgy tetszik: egy Unióba.

Végül ötleteket kér az internetezőktől, hogy

mit vártok el tőlünk, hogy ismét erőre kapjon a magyar baloldal.

Kommentelőnek még sosem volt akkora történelmi felelőssége, mint most!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.