A fideszes szavazóköri delegáltakat is magukkal vitték a szavazóbiztosok, amikor le kellett adniuk a jegyzőkönyveket

Lukácsi Krisztina, az egyik érdi szavazókör szavazatszámláló bizottságának alelnöke Kálmán Olga vendége volt a Hír TV Egyenesen című műsorában. Azt mondta, egész vasárnap minden rendben ment, rendben megszámolták a 666 szavazatot, este fél 10-re végeztek.

Ekkor vették észre, hogy bezárták őket a szavazókörnek helyt adó óvodába.

Lukácsi, aki veterán szavazatszámláló, azt mondta, lehet, hogy korábban is volt már olyan, hogy a szavazatszámlálás idején rájuk zárták az ajtót, ezt azonban sosem vették még észre, mert amikor végeztek, eddig mindig ki tudtak menni az épületből.

Most, miután rájöttek, hogy zárva az ajtó, telefonálgatni kezdtek, hogy engedje ki őket valaki, a helyi választási irodánál azonban senki nem vette fel a telefont. Mikor végre elértek valakit, az közölte, hogy rendben, kiengedi őket valaki, de még ne vigyék be a jegyzőkönyveket a helyi választási irodába.

Mikor végül a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezető elindultak a helyi irodába a jegyzőkönyvekkel, valamiért magukkal vitték a bizottságban ülő két fideszes delegáltat is.

Lukácsi egyébként azt mondta, az ő szavazókörének adatai a valasztas.hu-n stimmelnek a jegyzőkönyvekkel, de annyi biztos, hogy a helyi iroda késleltette a jegyzőkönyvek bejutását. Lukácsi szerint vasárnap óta több szavazatszámlálóval beszélt, akik hasonlóról számoltak be, sok szavazókörbe azzal telefonáltak, hogy még nem kell bevinni a jegyzőkönyveket, amikor pedig a bizottságokból telefonáltak, nem vették fel a telefont.

Lukácsi szerint ilyenre az ő szavazatszámlálói pályafutása alatt nem volt még példa, és ha esetleg a választási informatikai rendszerrel volt is bármi gond, arról őket nem tájékoztatták.

Arról, hogy a részvételi arányok napközben délután miért kezdtek esni, Lukácsi azt mondta, a szavazatszámláló bizottságoktól megkapott adatok struktúrája miatt lehetetlen, hogy ez az ő hibájuk lett volna.

Lukácsit kedden, miután a nyilvánosság elé lépett a kételyeivel, felhívták a helyi választási irodától azzal, hogy vigye be a megbízólevelét, mert annak nem nála, hanem a központban kellene lennie. Ha bevinné, akkor viszont nem tudná többé bizonyítani, hogy tényleg szavazatszámláló volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.