Holnap ismét Budapest Science Meetup!

meetup
2018 április 11., 12:40

Április 12-én, este 7-re várunk mindenkit az év harmadik Budapest Science Meetup-jára, amely az MTA Könyvtár és Információs Központban lesz megrendezve. Ezúttal is három változatos témájú előadással készültünk.

Az első előadásban az online interakciók és ügyintézés kihívásairól és ezek kezelési lehetőségeiről lesz szó. A második előadás a mesterséges intelligencia területén történt fejlődést tekinti át, illetve betekintést enged majd az arcfelismerési technológiák működésébe. Végül pedig a korrupciókutató központ (CRCB) legújabb tartalomelemzéses vizsgálatáról lesz szó, az orosz állami befolyás magyar online hírportálokra mért hatásáról.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve a Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Az interaktivitás természetrajza

Vitályos Gábor - Vitályos Consulting/ Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Előbb utóbb minden ügyünk, dokumentumunk a virtuális térbe helyeződik, és az információtechnológia interaktív eszközeivel kezeljük azokat. Nemcsak a dokumentumaink lesznek a virtuális térben, ahogy ezt a papírmentes iroda eszméje több évtizede hirdeti, hanem kommunikálni is egyre inkább virtuálisan megjelenő szereplőkkel fogunk.

Az életminőségnek egy új szférája jelenik meg, és válik mind meghatározóbbá: az egyre bonyolultabb és egyre szaporodó ügyeink biztonságos, korrekt, gördülékeny, félreértésmentes intézésének, valamint az egyre fenyegetőbb információs túlterhelés kezelésének lehetősége, képessége a virtuális térben. Új szakterület van kialakulóban: az interaktivitás szakterülete.

Mélytanulás: áttörés a mesterséges intelligenciában

Balogh György - Ultinous Zrt, társalapító, CTO

Az elmúlt években jelentős áttörés történt a mesterséges intelligencia (MI) területén. Számos területen az MI már az emberi szakértőket is jelentősen túlszárnyalja.
Az előadásban áttekintést adunk az elmúlt évek legfontosabb eredményeiről és röviden bemutatjuk, hogy működnek ezek a modellek. Kicsit részletesebben bemutatjuk, hogyan működik az egyre szélesebb körben alkalmazott arc felismerés.

Orosz állami befolyás a magyar online hírportálokra 2010-2017

Tóth István János - Corruption Research Center Budapest

Az alábbi tanulmányban az orosz állami befolyás lehetőségét vizsgáljuk a kormányközeli magyar online portálokra kvantitatív és kvalitatív tartalomelemzés segítségével. Az elemzés során 2010-2017 közötti időszakban kilenc magyar nyelvű portál (888.hu, hidfo.ru, index.hu, lokal.hu, magyaridok.hu, mindenegyben.com, mno.hu, origo.hu és a pestisracok.hu) cikkeit töltöttük le az internetről és rendeztük adatbázisba. Összesen több mint 1 millió cikket, és 278 millió szót dolgozunk fel és elemezünk. Az elemzés során a kormányközeli portálok (888.hu, lokal.hu, magyaridok.hu és pestisracok.hu) és a kormánytól független portálok (mno.hu és index.hu), valamint origo.hu tartalmát hasonlítjuk statisztikai eszközökkel a hidfo.ru-n megjelent cikkekhez. A nyelvi profilalkotás eredményei alapján a hidfo.ru cikkei orosz nyelvi sajátosságokat mutatnak és idegen nyelvről való fordítások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.