Törőcsik Mari és az álhírek

Média
2018 április 11., 21:09
comments 84

Ma reggel kezdett el terjedni egy nyílt levél a neten, amelyet állítólag Törőcsik Mari írt, és amely az újraválasztott kormányt kritizálja. A rendes hírportálokon ez nem jelent meg, de a közösségi médiában és az álhíroldalakon nagyot ment, hogy az egyik legnagyobb magyar művész, a direkt politizálástól mindig tartózkodó nemzeti kincs most végre megmondja Orbánnak. Ez a szöveg keringett:

Tisztelt Orbán Viktor Úr, tisztelt Magyarok! 

82 évvel és megannyi tapasztalattal a hátam mögött őszintén megrendített a mostani választások eredménye. Úgy hiszem, hogy az egész nemzet kudarca ez. Ugyan én már valószínűleg nem sokáig leszek e földön, de a gyermekimnek és a fiatalabb sorstársaimnak igenis számítani fog, ami most Április 8.-án történt. 

Csalódottságom mérhetetlen, ennél már csak szívem szeretete a nagyobb. Őszintén kívánok ennek a nemzetnek irgalmat, kitartást és jobb időket. A történtek ellenére úgy hiszem, megérdemli. Ugyanezt szeretném kívánni Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak is, aki remélem egyszer felismeri, hogy hova is vezette hazánkat. 

Maradok tisztelettel, T. Mari

A Nemzeti Színház, amelynek Törőcsik Mari is tagja, koradélután közleményt adott ki, amelyben leírja, hogy az egész kamu:

„A Nemzeti Színház Törőcsik Mari művésznő kérésére közleményben tudatja, hogy Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze cáfolja a sajtóban megjelent, a HVG-re hivatkozó sorokat, a művésznő megdöbbenve értesült arról, hogy a nevében nyilatkozat jelent meg, amelyet nem ő adott. 

A művésznőt nagyon megviselte az eset, ezért kérjük a sajtó képviselőit, hogy mellőzzék az ilyen és ehhez hasonló írások megjelentetését, és legyenek tekintettel Törőcsik Mari múltjára. Kérjük, hogy a sajtóban megjelent cikkeket - mivel azok valótlanságot állítanak - távolítsák el.”

Akkor rá is kerestem, hogy a hvg.hu lehozott-e bármi hasonló cikket, de nem találtam semmit. Nem sokkal később a HVG és hvg.hu ki is adott egy közleményt arról, hogy náluk semmi ilyesmi nem jelent meg, és az álhíroldalak a nevüket „alighanem kamutudósításuk hitelességét igazolandó tüntették fel hazugságuk forrásaként.”

„A Nemzeti Színháztól pedig elvárjuk, hogy pontosítsa nyilatkozatát, és az ilyen cáfolatok közzététele előtt tájékozódjon arról, jelent-e meg a közleményében említett lapban, portálon, jelen esetben a HVG-ben olyan tudósítás, interjú, amely alapját szolgálhatta volna az ilyen álhírek terjedésének”

- tették hozzá. Vagyis az álhírek miatt felháborodó Nemzeti Színház maga is álhírt terjesztett, és sok helyen, például a Demokrata oldalán még szerda késő este is azt lehet olvasni, hogy a HVG mekkorát hazudott.

Nem sokkal később a Nemzeti Színház újabb közleményt adott ki, amiben már helyretették a dolgot:

„Időközben az is világos lett számunkra, hogy ezek a cikkek félrevezetően állítják, hogy Törőcsik Mari a HVG-nek adott nyilatkozatot. Felháborítónak tartjuk, hogy egyes sajtóorgánumok visszaéltek a művésznő és a HVG nevével, ezért kérjük, hogy a fentieket minél többen tegyék közzé, tisztázva ezzel a művésznőt és a hetilapot ért igaztalan mondatokat.”

Ez az eset megint csak azt mutatja, milyen fontos lenne az iskolákban és mindenhol máshol felvilágosító kampányokat tartani a fake news mibenlétéről. Ez a 10 pont például kezdésnek nem rossz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.