Zuckerberg saját adataival is visszaéltek, mégis azt állítja, hogy biztonságban vagyunk a Facebookon

facebook
2018 április 11., 20:02
comments 52
Bűnbánó Mark Zuckerberg washingtoni bizottsági meghallgatásán április 11-én
photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Befejeződött Mark Zuckerberg kétnapos, óriási felhajtással kísért képviselőházi meghallgatása Washingtonban. A Facebook-vezér azt már az előzetes nyilatkozatában elismerte, hogy nem tettek eleget az adatokkal történő visszaélések ellen, de a képviselők így is durván nekimentek, és voltak tényleg látványos alázások is. 

A Zuckerberget megforgató amerikai képviselőknek persze voltak belpolitikai céljaik is: a demokraták azzal csesztették, hogy az orosz hátterű kamuprofilok Trump-reklámokat toltak-agyba főbe, míg a republikánusok azon lovagoltak, hogy a Facebook részrehajlóan moderálja a „konzervatív” véleményeket. Az előbbi bizonyított tény, és az utóbbinak is van alapja, de itt közel sem csak az Egyesült Államokról van szó: az is most derült ki például, hogy a magyar választások előtt is töröltek hamis profilokat.

A keddi meghallgatás legnagyobb visszhangot kapó párbeszéde az volt, amikor a demokrata Anna Eshoo megkérdezte tőle, hogy az ő személyes adatait is kiadták-e ártó szándékú „harmadik félnek”.

Amire a végig elég bizonytalan Zuckerberg annyit válaszolt, hogy igen.

link Forrás

Itt valószínűleg a Cambridge Analytica adatszerzésére utal, amelynek következtében 87 millió felhasználó adatait használták fel politikai manipulációra a Trump- és a Brexit-kampányban. Zuckerberg azt mondta, hogy még vizsgálják, volt-e hasonló méretű jogosulatlan adathasználat máshol is.

Végig azt ismételgette, hogy a felhasználók döntik el, kikkel osztják meg az adataikat,

de a képviselők a szemére vetették, hogy sokkal egyértelműbben és közérthetőbben kéne tájékoztatni a használókat arról, hogy mi történhet a legszemélyesebb információikkal.

Azt viszont ő sem tagadta már, hogy „elkerülhetetlen lesz az internetes cégek egyfajta szabályozása”, azt viszont nem volt hajlandó megmondani, hogy mire gondol. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.