Az egri egyetem rektora kitiltotta a kampuszról a Magyar Nemzetről szóló mai konferenciát és sajtócenzúrát vezetett be az eseményre

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Igazán stílszerűre sikerült a Magyar Nemzet felravatalozása. 

A totális véletlen hozta úgy, hogy mire eljött az egri Eszterházy Károly Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke (KMT) és a lap által közösen szervezett

"A Magyar Nemzet nyolcvan éve, nyolcvan év a Magyar Nemzetben"

című konferencia időpontja, vagyis ma, 2018. április 12., a lap már nem létezik, sőt az utolsó száma éppen egy nappal ezelőtt, szerdán jelent meg. A konferenciát ugyanis természetesen hónapokkal ezelőtt kezdték szervezni.

Átszervezni viszont órák alatt sikerült. A 444 tudomása szerint ugyanis 11-én szerdán délután közölte Liptai Kálmán rektor a médiatanszék vezetőjével telefonon, hogy az eseményt mégsem tarthatja meg az egyetem területén. Új helyszínnek az egri Kepes Intézetet jelölte ki, ami 350 méterre esik az egyetemtől. Úgy tudjuk, hogy a rektor egyik munkatársa csütörtökön azt mondta a szervezőknek, hogy Liptai igazából a rendzvény lefújását szerette volna elérni. Ez azonban nem sikerült, az eseményt megtartották, azaz még mindig tart. Hang- és képfelvételek nélkül, ugyanis a rektor ezek készítését is letiltotta.

Amikor rákérdeztem a kitiltás okára, a rektori hivatal ezt válaszolta:

Nem helyénvaló a megfogalmazás, az Eszterházy Károly Egyetem ugyanis nem tiltotta ki az oktatói által szervezett rendezvényt. Az elmúlt napok eseményei kapcsán több médium politikai színezetet adott a konferenciának. Úgy gondoljuk, egy oktatási intézmény elsődleges feladata a tudományos, szakmai munka támogatása, így a körülmények miatt inkább semleges helyszín mellett döntöttünk.

Na de mivel lehet megmagyarázni az otromba sajtócenzúrát?

Ugyanez vonatkozik a sajtónyilvánosság kérdésére is. Ez egy tudományos, szakmai konferencia, melyet nem szeretnénk, ha a sajtó politikai színezetű anyagként használna fel. A program egyébként mindenki számára nyitott, aki szakmai, vagy tudományos szempontból érdeklődik a rendezvény iránt.

Hát ezzel.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.