CEU: Szégyenletes a Figyelő listázása, de ennek ellenére is Budapesten maradna az egyetem

Schmidt Mária kormánybiztos lapja, a Figyelő ma „Soros-zsoldosokat” sorolt fel név szerint. Köztük volt a CEU több oktatója is, az egyetem délután reagált a listázásra.

A CEU határozottan elítéli az egyetemi oktatók, újságírók és a civil szervezetek munkatársainak a Figyelő hetilapban megjelent listázását - közölte az egyetem. Hozzátették, hogy az egyetem oktatói és kutatói kiváló tudósok, akik tudományos munkásságuk és oktatói kvalitásaik alapján érdemelték ki kinevezésüket.

„Egy ilyen lista publikálása a közelmúltban lezajlott választási kampány fényében szégyenletes” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Ez egy kirívó megfélemlítési kísérlet, amely veszélyes az akadémiai szabadságra, és így a teljes magyar tudományos életre.”

Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a Soros György által támogatott szervezetek munkatársait „zsoldosnak” nevezzék. Hangsúlyozták, hogy a CEU vezetése a 21 tagú kuratóriumnak felel, nem alapítójának, Soros Györgynek. 

Kitértek arra is, hogy

az ilyen jellegű támadások ellenére a CEU elkötelezett amellett, hogy Budapesten maradjon.

Keresik a megoldást a magyar kormány és New York állam között létrejött megállapodástervezetet alapján, egyben felszólították a miniszterelnököt, hogy írja alá ezt a megállapodást. A CEU az utóbbi hetekben lépéseket tett azért, hgy új kampuszt nyisson Bécsben.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.