Még csütörtökön eldőlhet, hogy csapást mérnek-e Szíriára a nyugati szövetségesek

külföld
2018 április 12., 02:19
comments 275
A USS Donald Cook tengerészei. Az amerikai haditengerészet rakétarombolója a Földközi-tengeren állomásozik, ez a hajó mérhet csapást Szíriára, ha Donald Trump úgy dönt.
photo_camera A USS Donald Cook tengerészei. Az amerikai haditengerészet rakétarombolója a Földközi-tengeren állomásozik, ez a hajó mérhet csapást Szíriára, ha Donald Trump úgy dönt. Fotó: ALYSSA WEEKS/AFP

Csütörtökön ül össze az amerikai nemzetbiztonsági kabinet, ezen a tanácskozáson dőlhet el, hogy indít-e, és ha igen, mikor katonai csapást az Egyesült Államok Bassár el-Aszad szír diktátor rezsime ellen a hétvégi dúmai vegyifegyver-támadás miatt. Aktivisták, segélyszervezeti dolgozók és a keleti Gúta lázadó enklávéjában dolgozó orvosi személyzet összesítése szerint több tucatnyian haltak meg, és vagy ötszázan mutatják vegyi mérgezés tüneteit a városban, a támadásért a nyugati szövetségesek egyértelműen Aszad hadseregét okolják.

Oroszország, Aszad legfőbb szövetségese viszont nyugati provokációnak tartja a vádakat, és azzal fenyeget, hogy ha a szövetségesek bosszúakciója orosz életeket fenyeget, akkor nem csupán a támadó rakétákat fogják lelőni, hanem a rakétákat kilövő alakulatokra is csapást mérnek. Az orosz hadsereg 2015 szeptembere óta van jelen Szíriában, a szír kormányhadsereg bázisait használkák, így egy ezek elleni katonai akcióban akár célponttá is válhatnak.

Az Egyesült Államok nem egyedül készül csapást mérni, Franciaország és Nagy-Britannia is csatlakozhat az akcióhoz. Utóbbi ráadásul parlamenti felhatalmazás nélkül, legalábbis a BBC értesülései szerint Theresa May azt mérlegeli, hogy a parlament megkérdezése nélkül csatlakozzon az akcióhoz, mert nem akarja csak emiatt feltartani a csapást. Emmanuel Macron francia államfő a jelentések szerint "a napokban" hozhatja meg döntését.

Donald Trump a Twitteren már Oroszországnak üzengetett. "Oroszország megesküdött, hogy lelő minden Szíriára kilőtt rakétát. Hát készülj, Oroszország, mert jönni fognak! Szépek, újak és "okosak". Nem kéne a Gázzal Gyilkoló Állattal szövetkeznetek, aki a saját népét mészárolja, és még élvezi is" - írta. Védelmi minisztere, Jim Mattis ennél sokkal visszafogottabban reagált. Mint mondta, egyelőre még csak értékelik a vegyi támadásról érkező híreket, de "készen állnak a katonai válaszcsapásra, ha az elnök így határoz". A Fehér Ház tájékoztatása szerint Trump még nem kérte konkrét tervek és időrend kidolgozását. Az amerikai haditengerészet egyik rakétarombolója , a USS Donald Cook a Földközi-tengeren állomásozik, vagyis csapásmérő erejük van a térségben. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.