Ortodox keresztények tiltakoznak hívőtársuk, Perczel István vallástörténész Soros-listázása miatt

vallás
2018 április 15., 16:30
comments 278

„A Figyelő című hetilap legutóbbi számában „A spekuláns emberei” címmel lista jelent meg azok nevével, akiket a cikkíró – kétes információk alapján – az utóbbi időben politikai támadások kereszttüzébe került Soros György magyar származású amerikai üzletember-filantróp által működtetett állítólagos hálózat tagjainak vél. Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a rossz emlékeket idéző listázás a fent említett politikai szégyenbélyeget próbálja rásütni Perczel Istvánra, orthodox hívő társunkra, sokgyermekes keresztény családapára, köztiszteletben álló tudósra is, azon az alapon, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója” - áll a több ortodox keresztény által jegyzett közleményben.

Az aláírók szerint az emberek ilyen módon való listázása súlyosan erkölcstelen, méltatlan és igaztalan, a megfélemlítés nyilvánvaló szándékával készült, és a pártállami időket eleveníti föl, ezért kifejezik szolidaritásunkat Perczel Istvánnal és a lista többi szereplőjével is.

A közlemény szerint „Perczel István vallástörténésznek a közös ókeresztény örökség, valamint a keleti kereszténység témakörében végzett kutatói, tanári, fordítói és könyvkiadói munkássága minden magyar keresztény hívő és a kereszténység iránt spirituális vagy tudományos céllal érdeklődő ember számára nélkülözhetetlen szellemi táplálékot jelent; személyes tanúságtétele, élete sokunk számára igazodási pont; szerepe a magyar nyelvű orthodox keresztény közösség létrejöttében és fennállásában kiemelkedő jelentőségű”.

A közlemény aláírói jelzik azt is, hogy az aláírók listája bővíthető, csak írni kell nekik a Facebookon. (Ortodox Szemle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.