Trudeau vésztanácskozást hív össze az Alberta-Brit Kolumbia olajvezeték miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kanadában egyre nagyobb és a szövetségi kormány számára egyre kínosabb vita dúl a Kinder Morgan Canada nevű cég egyik beruházásáról, amely keretében az olajban gazdag Alberta tartományt a Csendes-óceán partján lévő Brit Kolumbia tartománnyal összekötő Trans Mountain olajvezeték kapacitását szeretnék megtriplázni. Brit Kolumbia polgárainak többsége és a tartomány vezetése azonban ellenzi a projektet, természetvédelmi okokra hivatkozva.

A kivitelező cég mellett Alberta állam vezetése és a szövetségi kormány is hitet tett a beruházás mellett, Trudeau maga is többször beszélt arról, hogy szeretné, ha a vita minél hamarabb megoldódna, a fejlesztés pedig megindulhatna. A miniszterelnök szerint ugyanis egész Kanada gazdasági érdeke az olajvezeték kapacitásának bővítése.

A gond csak az, hogy ha a szövetségi kormány ráerőszakolja az akaratát Brit Kolumbiára, a környezetszennyezés ellen és a fenntarthatóság mellett egyébként gyakran kiálló Trudeau Liberális Pártja sok szavazót veszíthet a tartományban és országszerte is a 2019-es választásig.

Viszont ha a projekt megfeneklik, akkor az a bel- és külföldi befektetők felé is nagyon rossz üzenetet visz majd Kanadáról, a Trudeau-kormány pedig nem fog a helyzet urának tűnni a gazdasági szereplők szemében.

A miniszterelnök ezért vésztanácskozást hívott össze a beruházás érintettjeivel, valamint Alberta és Brit Kolumbia tartományok vezetőivel. A tanácskozáson Trudeau reményei szerint minden fél számára elfogadható megoldást találnak majd a helyzetre. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.