Trudeau vésztanácskozást hív össze az Alberta-Brit Kolumbia olajvezeték miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kanadában egyre nagyobb és a szövetségi kormány számára egyre kínosabb vita dúl a Kinder Morgan Canada nevű cég egyik beruházásáról, amely keretében az olajban gazdag Alberta tartományt a Csendes-óceán partján lévő Brit Kolumbia tartománnyal összekötő Trans Mountain olajvezeték kapacitását szeretnék megtriplázni. Brit Kolumbia polgárainak többsége és a tartomány vezetése azonban ellenzi a projektet, természetvédelmi okokra hivatkozva.

A kivitelező cég mellett Alberta állam vezetése és a szövetségi kormány is hitet tett a beruházás mellett, Trudeau maga is többször beszélt arról, hogy szeretné, ha a vita minél hamarabb megoldódna, a fejlesztés pedig megindulhatna. A miniszterelnök szerint ugyanis egész Kanada gazdasági érdeke az olajvezeték kapacitásának bővítése.

A gond csak az, hogy ha a szövetségi kormány ráerőszakolja az akaratát Brit Kolumbiára, a környezetszennyezés ellen és a fenntarthatóság mellett egyébként gyakran kiálló Trudeau Liberális Pártja sok szavazót veszíthet a tartományban és országszerte is a 2019-es választásig.

Viszont ha a projekt megfeneklik, akkor az a bel- és külföldi befektetők felé is nagyon rossz üzenetet visz majd Kanadáról, a Trudeau-kormány pedig nem fog a helyzet urának tűnni a gazdasági szereplők szemében.

A miniszterelnök ezért vésztanácskozást hívott össze a beruházás érintettjeivel, valamint Alberta és Brit Kolumbia tartományok vezetőivel. A tanácskozáson Trudeau reményei szerint minden fél számára elfogadható megoldást találnak majd a helyzetre. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.