Conchita Wurst: „Sok éve HIV-pozitív vagyok”

2018 április 16., hétfő 5:58
80

Az Eurovíziós Dalfesztivál egykori osztrák győztese, Conchita Wurst az Instagramon jelentette be vasárnap este, hogy évek óta HIV-pozitív. Azért döntött a közzététel mellett, mert egy volt partnere megfenyegette, hogy nyilvánosságra hozza.

Azt írta:

„Sok éve HIV-pozitív vagyok. Ez valójában a közönség számára érdektelen, azonban egy volt barátom megfenyegetett, hogy közzéteszi ezt a magánjellegű információt, én pedig senkinek nem engedem meg, hogy ezzel zsaroljon, és azt sem, hogy a fertőzés befolyásolja az életemet.”

A 29 éves előadóművész azt írta, kezeléseket kap, mióta HIV-vírussal diagnosztizálták, és a vírusszáma sok éve a kimutathatósági küszöb alatt van, ezért nem is adhatja tovább a kórokozót.

Conchita Wurst 2014-ben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált Rise Like a Phoenix című dalával. A férfiként – Tom Neuwirth néven – született előadó női külsővel, de szakállal lépett fel.

Most azt is megírta, hogy korábban azért nem beszélt a nyilvánosság előtt a HIV-diagnózisáról, mert kímélni akarta családját a felhajtástól.

„Szerintem ez olyan információ, ami elsősorban azokat érinti, akik szexuális partnerként jöhetnek szóba” – írta az énekes, aki jobbnak tartotta ezt maga nyilvánosságra hozni, mint hogy valaki más tegye közzé. „Remélem, hogy ezzel erőt adok másoknak, és egy újabb lépést tehetek a HIV-fertőzöttek megbélyegzése ellen” – írta.

A rajongóit megnyugtatta, hogy egészséges, „erősebb, motiváltabb és szabadabb, mint valaha”, majd megköszönte a támogatásukat.

Conchita Wurst az évenként megrendezett tel-avivi melegfelvonulás megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón 2015. június 11-én. Fotó: Abir Szultan/EPA/MTI

Conchita Wurst a tervek szerint idén fel fog lépni a Budapest Pride-on(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt